Már csak 10.000 forint a magyarok nyugdíja Ukrajnában

2015.03.03 22:05

A Kossuh Rádió reggeli rádióriportjából kiderült, hogy bár Kárpátalján nem dúl háború, a hétköznapok olyannyira nehezek, hogy humanitárius katasztrófa fenyeget.

Az ukrán válság a fizetések értékét a harmadára csökkentette, áru ugyan van az üzletekben, de mindennek az ára az egekbe szökött. Sokan üres szatyrokkal jönnek ki a boltokból, mert az 1000 hrivnyás (kb. 10 ezer forintos) nyugdíjból a 19-22 hrivnyás lisztet, cukrot már nem bírják megfizetni.

Idősek és fiatalok egyaránt elmondták, hogy bár háború nem sújtja a területet, a megélhetés egyre nehezebb. Sokan a tél ellenére sem kapcsolják be a gázt, azzal is spórolnak, szinte alig használják az autókat, mert a benzin ára is folyamatosan emelkedik. A fizetések napról-napra kevesebbet érnek, a válság kezdete óta a harmadára csökkent a bérek vásárlóértéke - derül ki a riportból.

Az időseknek az 1000 hrivnya körüli nyugdíjukból éppen a gyógyszerre és a számlák befizetésére telik, ha nem kapnának családi segítséget, szó szerint éhen halnának.

Az ukrán szabályok szerint az ételszállítás ugyanakkor komoly szabályokhoz kötött, így a segélyszervezetek arra kérik a segíteni vágyókat, hogy inkább célzott pénzadománnyal tegyék azt, így a segítő szervezetek már jól megszervezett/ elfogadott módon juttatnak ki élelmet és más adományt.

Aki szeretne segíteni, az megteheti az évek óta a területtel foglalkozó Ökumenikus Segélyszervezetnél vagy akár a Református Szeretetszolgálatnál.

valasz.hu