Már csak egy nyugdíjutalás van hátra 2020-ban - mikor érkezik a pénz?

2020.11.22 13:12

Az év utolsó nyugdíjutalását december 1-jén indítja a kincstár, így a pénz már másnap a számlákon lesz. Jövőre pedig az egyhavi nyugdíj negyede megy extraként az érintetteknek.

Korábban érkezik a nyugdíj az év utolsó hónapjában
 
Fotó: Varga György / mti.hu

 

Már csak egy nyugdíjfizetés lesz az idén, mégpedig a decemberi, amely a szokásosnál hamarabb érkezik majd az érintettekhez.
 
A havi nyugdíjakat alapesetben jellemzően az adott hónap második hetében szokta a bankszámlákra utalni a Magyar Államkincstár, októberben például 9-én, novemberben pedig 11-én tette meg. Az év utolsó nyugdíja viszont rendhagyó módon érkezik, részben a karácsonyi költekezések miatt: december 1-jén küldi mindenkinek a MÁK.
 
A bankszámlás nyugdíjfizetéseknél az utalás napját követő munkanapon jelenik meg a számlán a pénz, a nyugdíjfizetések ugyanis nem a márciusban elindult azonnali fizetési rendszeren keresztül történnek. Akik postai úton kapják a nyugdíjat, azok az úgynevezett postai kifizetési naptárban meghatározott napon jutnak hozzá az adott összeghez.
 
Jövőre is lesz extra pénz
 
A nyugdíjasok egyébként november elején kapták meg az úgynevezett kiegészítő nyugdíjemelés összegét. A 2020-as költségvetés tervezésekor ugyanis 2,8 százalékos inflációval számolt a kormány, így januárban ennyivel emelkedtek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások. Az első nyolchavi adatok alapján ugyanakkor a Pénzügyminisztérium szakemberei arra jutottak, hogy akár 4 százalék lehet a várható nyugdíjas fogyasztói árnövekedés, a kormány emiatt 1,2 százalékos kiegészítő nyugdíjemelésről határozott.  A kiegészítést januárig visszamenőleg, egy összegben kapják meg az érintettek az aktuális nyugdíjukkal egy időben. Ez a lépés összesen 47 milliárdos kiadást jelentett az államnak.
 
Jövőre pedig megkezdődik a 13. havi nyugdíj visszatérése: ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy januártól (februári kifizetéssel) az egyhavi járandóság 25 százalékát kapják meg pluszban a nyugdíjasok. 2022-ben 50, 2023-ban pedig a 75 százalékát, azaz 2024-ben érkezik majd először a dupla nyugdíj februárban a nyugdíjasoknak.
 
napi.hu