Már ezer községben működik falugondnoki szolgálat

2016.08.23 14:43

A falu- és a tanyagondnoki szolgálat annak a közösségvállalásnak a szimbóluma, hogy a kormányzat nem hagyja magára az aprófalvak, a tanyák népét, ami több mint félmillió embert jelent.

Már ezer faluban működik falugondnoki és ötszáz tanyasi területen tanyagondnoki szolgálat - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden a Pest megyei Péteri környékén egy tanyán, sajtótájékoztatón.

Czibere Károly közölte: a falu- és a tanyagondnoki szolgálat annak a közösségvállalásnak a szimbóluma, hogy a kormányzat nem hagyja magára az aprófalvak, a tanyák népét, ami több mint félmillió embert jelent.

A politikus hozzátette, ezek a szolgálatok a hozzáférés esélyét biztosítják a nagyobb települések lakói számára természetes közösségi, egészségügyi és szociális szolgáltatásokhoz, ezért évről évre fejlesztik a hálózatot.

Elmondta: a szolgáltatás fontos eleme a személyes segítségnyújtás. Vagyis a falu-, illetve a tanyagondnok által a társadalom "rányitja az ajtót" a magányos emberekre, ezáltal újjáépíti a közösséget - fogalmazott.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió vidékfejlesztési támogatása nyomán ma már valamennyi szolgálat rendelkezik mikrobusszal, amely összeköttetést teremt a nagyobb településekkel és az ott elérhető szolgáltatásokkal.

Arról is szólt, hogy az elmúlt időszakban történt forrásemelés nyomán immár valamennyi szolgálat évente 2,5 millió forintból gazdálkodhat, így a költségvetés 3,5 milliárd forintot biztosít évente a hálózat működtetésére.

A szolgálatok 1500-1600 embernek adnak munkát és a kormány elkötelezett a további fejlesztés iránt - mondta Czibere Károly.

Pogácsás Tibor

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: a szolgálatok működtetésével a kormányzatnak az is a célja, hogy növelje a kistelepülések megtartóerejét, illetve segítse a helyben maradó, sokszor idős és elesett embereket. Ugyanis fontos állami, önkormányzati és közösségi feladat, hogy a kistelepülések megtartóereje növekedjen - fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy a továbbiakban lehetséges közmunkások bevonása is a szektorba, a szociális munkába. Kiemelte, a belügyi tárca a jövőben is támogatni kívánja a hálózat működtetését és fejlesztését.

A vonatkozó jogszabályok szerint falugondnoki szolgálat hatszáz lakosnál kisebb lélekszámú településeken működtethető, tanyagondnoki pedig olyan területeken, amelyeknek legalább hetven, de négyszáznál nem több lakosuk van.

mti.hu