Már háromszázezer ötlet hivatali díjcsökkentésekre

2015.07.24 10:18

Az ellopott igazolvány pótlása, a névváltozáshoz kapcsolódó okmánycsere, a vállalkozóknak pedig a teleplétesítéssel kapcsolatos bejelentési kötelezettség válhat ingyenessé január elsejétől – legalábbis a június 5-én indult közigazgatási rezsicsökkentéssel kapcsolatos lakossági konzultáció jelenlegi állása alapján.

A Napi Gazdaság megkeresésére a Miniszterelnökség úgy tájékoztatott, hogy eddig 280 861 kérdőívet töltöttek ki, ebből 230 076 az állampolgárokat, 50 785 pedig a vállalkozásokat érintő közigazgatási rezsicsökkentésre vonatkozott.

Az eddigi adatok szerint az állampolgárokat illetően a személyi okmányokkal – eltulajdonított, ellopott igazolvány pótlásával, névváltozáshoz kapcsolódó okmánycsere- és a gépjármű-ügyintézéssel – kapcsolatos díjtételek megszüntetésére érkezett a legtöbb javaslat, de a hatósági erkölcsi bizonyítványra vonatkozó díj eltörlése is nagy népszerűségnek örvend. A vállalkozókat érintő rezsicsökkentési javaslatok alapvetően a hatósági igazolások, igazolványok, cégiratok kiadásával kapcsolatos díjcsökkentésre, valamit jogszabállyal elrendelt bejelentési – például a teleplétesítési vagy a kereskedelmi tevékenységgel összefüggő – kötelezettségek ingyenessé tételére irányulnak.

A csaknem 300 ezer kitöltött kérdőívből 275 952-öt papír alapon a fővárosi és megyei kormányhiva‑
talok, járási hivatalok ügyfélszolgálatain és kormányablakokban adtak le az állampolgárok, a Kormányhivatal.hu honlapon pedig 4909 kérdőívet töltöttek ki az érdeklődők. A Miniszterelnökségnél hangsúlyozták: mivel a konzultáció augusztus 6-ig tart, végleges eredményének összegzése csak ezt követően végezhető el. Akkor derül majd ki az is, melyek azok az ügyintézéssel kapcsolatos tételek, amelyeket a kérdőíven felsorolt lehetőségeken túl fölösleges tehernek tartanak az emberek. „Tekintettel arra, hogy a magánszemélyeknek és vállalkozóknak a megadott javaslatokból történő választás mellett lehetőségük van önálló javaslatot tenni, hogy mely hatósági ügyek intézéséért kelljen kevesebbet fizetni, vagy mely díjak, illetékek szűnjenek meg, így meglehetősen sokszínű és változatos az állampolgári, vállalkozói javaslatok köre” – közölte ezzel kapcsolatban a Miniszterelnökség.

Ismert: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszer június elején jelentette be, hogy a kormány konzultációt indít arról, hogy a közigazgatási rezsicsökkentés részeként mely díjakat, illetékeket csökkentsék, illetve szüntessék meg. A cél az, hogy hogy jövő év januárjától már az új díjakat kelljen fizetniük a magánszemélyeknek és a vállalkozásoknak, a kormány ezért 2016-ban már eleve 10 milliárd forinttal kevesebb bevételt tervez ezen a területen.

Az augusztus 6-ig tartó konzultáción a kérdőíveket elektronikus úton a kormányhivatalok honlapján, személyesen pedig országszerte mintegy ezer helyen, kormányhivataloknál, kormányablakoknál lehet kitölteni. A magánszemélyek és a vállalkozások is 4-4 csökkentendő vagy eltörlendő elemet jelölhetnek meg egy kilences listán, illetve saját javaslatot is tehetnek. A tervek szerint az eredmények értékelése augusztusban kezdődik meg, szeptemberig pedig elkészül a közigazgatási rezsicsökkentés részletes javaslatcsomagja, és ezt követően hozzák meg azokat a jogszabályokat, amelyek január elsején hatályba lépnek.

napigazdasag.hu

 

—————

Vissza