Már hivatalos: elfogadta Néppárt az új szabályozást, kilép a Fidesz a frakcióból

2021.03.03 11:31

Az Európai Parlament néppárti frakciója ma megszavazta azokat a módosításokat, amelyek lehetővé teszik a fideszes képviselők együttes kizárását a képviselőcsoportból.

Elválnak útjaik? Manfred Weber és Orbán Wiktor egy korábbi tájékoztatón. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Elválnak útjaik? Manfred Weber és Orbán Wiktor egy korábbi tájékoztatón

Fotó: Koszticsák Szilárd

 

A döntésképtelenség fő oka, hogy maga a Néppárt is végletesen megosztott a kérdé

Az új szabályozást 148 igen, 28 nem szavazat és 4 tartózkodás mellett fogadták el, közölte Twitteren Perdo Lopez Pablo, a Néppárt főtitkára.

Ez alapján a jövőben nemcsak egy képviselőt, hanem kvázi egy egész pártot fel lehet függeszteni a néppárti EP-frakcióban.

Orbán Viktor kormányfő a hétvégén levélben figyelmeztette  Manfred Weber frakcióvezetőt: ha szerdán megszavazzák a módosításokat, a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot. A Magyar Nemzet pedig ma reggel tényként írt arról, hogy a Fidesz kilép a frakcióból.

A kilépést közben a magyar kormánypárt meg is erősítette.   

Mint ismert, a Fidesz tagságát 2019 márciusában függesztették fel a Néppárton belül a magyar demokrácia állapotát illető aggályok miatt. A jobbközép pártcsalád azonban azóta sem tudott dűlőre jutni azt illetően, hogy visszafogadja vagy kizárja soraiból a magyar kormánypártot.

A döntésképtelenség fő oka, hogy maga a Néppárt is végletesen megosztott a kérdésben,

mint ahogy – ezzel szoros összefüggésben – arról sincs egyetértés, hogy centrista vagy jobboldali irányba kellene kormányozni a pártcsaládot.

A konfliktus legutóbb tavaly decemberben lángolt fel, amikor a Néppárt EP-képviselőcsoportja jogfosztottá tette a frakció egyik tagját, Deutsch Tamást gestapós hasonlata miatt. Megvonták tőle a felszólalás jogát az EP plenáris ülésein, valamint megfosztották minden, képviselőcsoporti tagságából eredő pozíciójától a parlamentben.

A frakció akkor arra kérte a Fidesz többi néppárti képviselőjét,

gondolják át, hogy továbbra is összeegyeztethetők-e alapvető politikai meggyőződéseik a frakció értékeivel, és cselekedjenek utóbbiaknak megfelelően, vagy vonják le a következtetéseket. 

Emellett a képviselőcsoport felszólította a Néppártot, hogy amint az egészségügyi körülmények megengedik (tehát enyhül a járványhelyzet), azonnal és véglegesen döntsön a Fidesz tagságáról.

Német elemzők szerint a magyar kormánypárt kizárását eddig alapvetően a CDU/CSU akadályozta meg. Háttéranyagunk: „Feltételeink vannak Orbán Viktor számára” – Nagyon érik a Fidesz-Néppárt szakítás.