Már idén magyar segítséget kaphatnak a rákbetegek

2016.07.06 08:49

Egy francia gyógyszercég magyar kutatóinak eredményei elsősorban a vérrákban és a végbélrákban szenvedők számára hozhat bizakodást.

Már idén magyar segítséget kaphatnak a rákosok

Hat és fél évbe telt a Servier Hungária francia gyógyszeripari vállalat magyar kutatóinak, hogy kifejlesszenek egy molekulát, amely többféle daganatos betegség kezelésre is alkalmas lehet - mondta Kotschy András, a cég gyógyszerkémiai kutató intézetének vezetője az M1 aktuális csatornán. Hozzátette, az általuk kifejlesztett és már idén a klinikai fázisba kerülő molekula alkalmas lehet a vérrák és a végbélrák kezelésére.

Az új vegyület bemutatására rendezett múlt heti sajtótájékoztatón Beneda Attila  egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár kiemelte, a Servier nem véletlenül a kormány stratégiai partnere, hiszen komoly kitörési pont a magyar gazdaságnak és a magyar orvosoknak is, hogy a cég Magyarországra hozza a gyógyszerkutatást és a klinikai kísérletek egyes fázisait. A helyettes államtitkár fontosnak tartotta a megelőzést, a szűrési programokat és azokat az innovatív terápiákat is, amelyeken a Servier is dolgozik.

A Servier Hungáriának a tavalyi üzleti évben kiemelkedően jó teljesítménye volt, több mint 4 milliárd forintos árbevételén 340 millió forint profitot könyvelhetett el.

hvg.hu