Már irtják a szúnyogot Miskolcon

2015.05.24 14:37

Megkezdték a szúnyoglárvák irtását Miskolcon. A szakemberek most a vizes területeknél irtanak.Miskolcon ilyen például az egyetemvárosi tó, a miskolctapolcai Csónakázó tó valamint a Görömböly, Pece, Lyukó és Pereces patak.

A hétvégén összesen 171 hektáron végeznek biológiai irtást.

A szúnyoglárvákat oldalazó mozgásukról lehet őket felismerni. Bár szabad szemmel nehezen látni, de már most hemzsegnek a szúnyoglárvák a vízben. Az egyetem melletti tó például kitűnő terep nekik.  

A gép munkára kész. A permetezőből egyfajta baktériumot locsolnak a vízbe, ami mérgező, de csak  a lárvák számára. Ez az ún. biológiai irtás, amit a Városgazda munkatársai idén először végeztek.

    "A szúnyoglárva irtás azért fontos, mert hisz gyakorlatilag a szúnyoglárvából fejlődik ki a csípőszúnyog, amivel mi emberek is ugye kellemetlen helyzetekben találkozunk. Ha időben el tudjuk végezni és a tavalyi év erről szólt, igazából sikerült időben elvégezni a biológiai védekezést, ezért kémiai védekezésre csak egy alkalommal kellett odafigyelni." - mondta Juhász Péter, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. műszaki ellenőre.

A következő három napban 171 hektáron végeznek biológiai irtást. Többek között az Egyetemvárosi tónál, a miskolctapolcai Csónakázó és Juhdöglő-völgyi tónál, valamint a Görömböly, Pece, Lyukó és Pereces pataknál.  Egy permetezés során több millió lárva pusztul el, így a szakemberek szerint 80 százalék az esélye annak, hogy az irtást nem kell megismételni.

"Hogyha a biológiai irtás utáni mintavételek esetleg azt mutatják, hogy újabb irtásra van szükség, akkor ezt a Városgazda munkatársai megteszik, amennyiben mondjuk olyan helyzet alakulna ki, mint a tavalyi évben, amikor a katasztrófavédelem is besegített a szúnyogirtásba és már kellett kémiai, levegőből történő irtás is, akkor erre is megvan a pénz." - mondta Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője.

Szúnyogok elleni védekezésre idén 12 millió forintot különített el a város. Amennyiben szükséges folytatják az irtást. 

minap.hu