Már meg is van az első külföldi földnyertes

2015.11.17 13:50

Gőgös Zoltán az MSZP elnökhelyettes hívta fel a figyelmet, hogy megvan az első külföldi vevő a földárveréseken. Jelezte, hogy figyelemmel kísérik az árveréseket, és Sopronban az első osztrák vevő megjelent ügyvéd képviseletében. Arról nem volt információja, milyen és mekkora területeket vásárolt.

Gőgös Zoltán a földforgalmi törvény módosítása kapcsán beszélt arról, hogy csak a 2013 után kötött haszonbérleti szerződések esetén vizsgálhatják felül a bérleti díjat az új tulajdonosok.

A szocialisták nem védik az alacsony bérleti díjakat, de amit a Fidesz akart az az volt, hogy minden korábbi bérleti díjat megemelhet az új tulajdonos - mondta azzal kapcsolatban, hogy a kormánypártok a 2013 előtt született szerződések esetében is lehetővé tették volna a bérleti díj módosítását. Mint mondta, mivel Magyarországon nincs plafonja a bérleti díjnak, brutális bérletidíj-rendszer jöhetett volna létre.

Gőgös Zoltán jelezte azt is, hogy figyelemmel kísérik az árveréseket, és Sopronban az első osztrák vevő megjelent ügyvéd képviseletében. Arról nem volt információja, milyen és mekkora területeket vásárolt.

Megismételte, hogy pártja továbbra is úgy gondolja, abba kell hagyni az állami földek eladását. Szerinte illúzió, hogy elkel mind a 380 ezer hektár, annak a töredéke találhat gazdára. Bármilyen hitelkonstrukciót csinálnak is, 125 éves megtérülés esetén nem nagyon vásárolnak a gazdák földet - tette hozzá.

Tóbiás Józsefet kérdezték az uniós kvótával kapcsolatos álláspontjáról is. Elmondta, az egyszeri áthelyezési eljárásnak Magyarország kedvezményezettje lett volna, ezért Orbán Viktor miniszterelnök óriásit hibázott. Szerinte ennek köszönhető, hogy ebből a 160 ezres egyszeri "kontingensből" Magyarországra érkezhetnek menekültek.

Semmi okát nem látja, hogy a bírósághoz forduljon Magyarország - jelentette ki, hozzátéve, a belügyminiszterek tanácsán született döntés Magyarországra is kötelező, az egyszeri áthelyezési kontingenst el kell fogadni.

Tóbiás József ugyanakkor valódi problémának nevezte, hogy ha a kvótarendszer automatizmussá válik. Az MSZP nem támogat olyan rendszert, amelynek alapján nem világos mekkora számról, milyen időtartamról, mekkora forrásokról, milyen eszközökről van szó - hangsúlyozta.

mti.hu