Már megint eltűnt az infláció Magyarországon

2015.09.08 09:55

Augusztusban az előző év azonos időszakához képest változatlan maradt a fogyasztóiár-színvonal. Az elemzők 0,1-0,2%-os mutatóra számítottak, vagyis az infláció alulmúlta a várakozást.

Júliusban 0,4%-os volt az infláció, a csökkenést egyértelműen az okozta, hogy a kínai rossz hírek hatására a világpiaci olajárak újból nagy esésnek indultak, ami az üzemanyagárakba gyorsan átgyűrűzött.

Az árak alakulása egyébként meglehetősen unalmas mintát követett, a legtöbb nagy termékcsoportban nem is változott az éves árindex, vagyis idén augusztusban ugyanolyan árfolyamatok érvényesültek, mint tavaly. Eszerint az élelmiszerek és a ruházkodás körében érvényesült a nyári szezonális áresés, a dohány és a szeszes ital termékkörben összességében nem változtak júliushoz képest az árak, ahogy a főként hatósági áras háztartási energia esetében sem voltak árdöntések. A tartós fogyasztási cikkeknél a gyenge forint mintha éreztetné valamelyest a hatását, hiszen 1,3%-os év/év indexe évek óta a legmagasabbnak számít. Igaz, az árnyomás még így is visszafogott. Így aztán semmi nem tudta elnyomni az üzemanyag áresés jelentős hatását. Havi alapon 5,5%-os csökkentést regisztrált a KSH, ami önmagában is 0,4-0,5 százalékpontos csökkenést magyaráz a az árindex-csökkentésből - vagyis az egészet.

A mostani adattal kissé megnőtt a valószínűsége annak, hogy mégis látunk még az idén negatív inflációs adatot. Erre azonban legfeljebb szeptemberben mutatkozik halvány esély, utána ugyanis egyre inkább kikerül az egyéves megfigyelési időszakból az olajárak nagy esése, ami tavaly ősszel indult. Emiatt az üzemanyagok árindexe folyamatosan emelkedni fog - hacsak nem látunk valami egészen óriási világpiaci olajárzuhanást a következő hónapokban.

portfolio.hu