Már most megkezdték a szúnyogirtást Miskolcon

2016.05.10 17:38

Most a tavak és patakok környékén irtják a lárvákat. Így jóval kevesebb szúnyog tud kifejlődni, és a környezetre sem olyan káros a biológiai irtás, mint a kémiai. A szúnyogok mellett a rágcsálókat is irtják, de folytatódik a tavaszi munka is a városban. Nyírják a füvet, rendbe teszik a virágágyásokat.

szunyogirtas_160509ml.jpg

fotó: Mocsári László

Fehér védőfelszerelésben permetezi a Juhdöglő-völgyi tavat a szakember. Elkezdődött a szúnyogok biológiai irtása. A vízbe olyan baktérium kerül, ami mérgező, de csak a lárváknak. Győrfi Kálmán, a Bogármérnökség Kft. munkatársa ismertette, a permetezett szer biológiai, tehát nem vegyszer.

– Semmiféle más élő szervezetre nem hat, nem káros, csak kimondottan a szúnyoglárvákra lett kifejlesztve. Gyakorlatilag egy órán belül kifejti hatását kifejti – fűzte hozzá.

Miskolcon több olyan állóvíz és lassú folyású patak van, ahol a biológiai irtást el kell végezni. Ilyen például a miskolctapolcai Csónakázótó, az egyetemi tó vagy a Görömböly, Pece, Lyukó illetve Pereces patak is.

Az enyhe tél és a korai változékony meleg nemcsak a szúnyogoknak, hanem a rágcsálóknak is kedvezett, így májusban elkezdődött a tavaszi főirtás. A szakemberek az irtószereket főleg a csatornarendszerbe és a patkányfészkekbe rejtik, amitől a rágcsálók pár nap múlva elpusztulnak. Ahova irtószer került, azt zöld színű festékpötty jelzi.

A szúnyog- és rágcsáló irtás mellett a többi tavaszi munka is folytatódik a városban. Miskolcon csaknem három millió négyzetméternyi, azaz körülbelül 400 focipályányi területen nyírják a füvet a Városgazda munkatársai.

funyiras_160411ml_12.jpg

– A belvárosban és a Győri kapuban már másodszor nyírunk – mondta el Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője. – E mellett a Hejő-ligetben, az Avas egyes részein, valamint a külterjes részeken is megkezdődött a fűnyírás.

És a virágosítás is elkezdődött. Még márciusban elkezdték felfrissíteni a virágágyásokat. Május végére pedig 1800 négyzetméter felületet díszít majd egynyári növény.

minap.hu