Már negyedik éve ugrott nagyot Sajóörös népe is

2018.07.13 19:04

A dél-borsodi település lakói is kiállnak vizeink megóvása mellett.

Európa-­szerte több mint 160 „nagy ugrás” esemény volt múlt vasárnap 18 ország részvételével. Magyarország 9 helyszínen – köztük a megyénkbeli Sajóörösön – ugrott vízbe. A WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet szerint ez egyértelmű jelzés döntéshozóinknak: folyóink és tavaink jövője mindannyiunknak fontos, az EU tagállamainak is komolyan kell vennie mostantól vizeink jövőjének biztosítását.
 
Kiálltak vizeink mellett
Fotó: Serfőző László
 
 
Színes programokkal
 
A Nagy Ugrást először 2005-ben szervezték meg, azóta 34 ország vett benne részt az évek során. Magyarországon 2008-ban ugrottak először, a WWF Magyarország azóta is számos eseményt szervezett az ország különböző pontjain. Sajóörös települése negyedik alkalommal csatlakozott. Az idei kihívásra 13 közösség nevezett 12 helyszínről.
 
A központi eseményt Gödön tartották, ahol a Boldogságcseppek Alapítvány és a Gödi Anyák Angyalai lelkes csapata egész délutános színes programot szervezett. Délután 3 órakor közel négyszázan ugrottak a Dunába, a csobbanást pedig Suba Róbert ezüstérmes paralimpikon indította kajakjáról.
 
Az ugrásban résztvevők ezúttal egy hosszú kék szalaggal a kezükben csobbantak, amely a Dunát jelképezi. Az emberek által alkotott sorfal a felsőgödi strand szinte teljes hosszában tartott. Az ugrást követően a sok szívvel megfestett kavicsot is vízbe dobtuk, amely Duna iránti szeretetünket jelképezte. Az országban a változékony idő ellenére 9 helyszínen ugrottak. Ez döntéshozóinknak egyértelmű jelzés: mi kiállunk vizeink mellett, és ugyanezt várjuk el tőlük is”
 
 – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.
 
Ambiciózus szabályozás
 
Kecskeméten az eső elmosta az ugrást, Körösnagyharsányban is az eső volt a gyorsabb, és az áztatta el az összegyűlteket. Madocsán, Herenden, Szigetmonostoron, Patakon, Sajóörösön, Vácott, Szigetújfalun és Zebegényben azonban több százan ugrottak. Budapesten pedig a Szimpla kert Őstermelői piacán a Plant­Together mozgalom szervezett kavicsfestést, majd a kavicsokat a Kopaszi-gátnál vízbe dobták. A Nagy Ugrás arra hívja fel a figyelmet, hogy édesvízkészleteinkre figyelnünk kell. Ennek érdekében 2000-ben az EU tagállamai egy ambiciózus szabályozás, a víz keretirányelv mellett kötelezték el magukat. Az elmúlt 18 évben azonban ennek végrehajtását elhanyagolták. „A nagy ugrással az állampolgárok már kiálltak vizeink mellett, most a döntéshozókon a sor” – fogalmazódott meg a közös kívánság.
 
SZB
boon.hu