Már nem csökkenhet tovább a várólisták hossza

2019.04.01 08:23

Az egészségbiztosító nyilvánosságra hozta a 2018-as összesített várólistaadatokat, ezek szerint Európában a középmezőnyhöz tartozunk.

Fotó: MTI / Ujvári Sándor
 
Új funkcióval egészül ki mától az intézményi várólistarend­szer – közölte a Világgazdasággal a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). A rendszer azt a feladatot támogatja, hogy az előjegyzésekben egyértelműen a sorrendiség elve érvényesüljön. Az új ellenőrzés figyelmeztetéseket ad a szolgáltatóknak, ha a lehetségeshez képest távolabbi időpontra tervezik az ellátást, és ha azt a megadott hibaüzenetszám után sem korrigálja a kórház, a NEAK szankciókat is alkalmazhat, de „az elsődleges cél a betegek érdekének erősítése” – hangsúlyozták.
 
Ez az intézkedés közvetlenül nem csökkenti a várakozók számát, tavaly és tavalyelőtt is átlagosan 28 ezer beteg várt valamilyen műtéti beavatkozásra – mint az a NEAK múlt évi összesített várólistaadataiból kiderül.
 
A jelentésben is azt írják, hogy a tervezhető ellátásokra – a sürgősségi ellátások kivételével – reálisan nem tűzhető ki olyan cél, hogy megszűnjön a várakozás.
 
A várólistaadat a Magyarországon éves szinten elvégzett 191 ezer műtéttel és a nemzetközi szinten is jónak számító két hónapos várakozással számolva 25-30 ezres várakozószámot jelent, ez alá viszont már nem csökkenthető.
 
Példaként említik, hogy míg Norvégiában, Spanyolországban és Portugáliában több mint 100 napot kell várni egy szürkehályog-műtétre, addig Magyarországon átlagosan 45 napot. Tavaly több mint 11 500-an vártak ennyit erre a beavatkozásra, amelyből hozzávetőleg 78 500-at végeztek el.
 
Koncsek Rita
VG.hu