Már nem nyugdíjra gyűjtenek

2016.03.24 16:16

Úgy tűnik, az átlagosnál idősebb korosztályt képviselő befektetők biztonságban érzik magukat a nyugdíjas éveiket illetően. Legalábbis ezt mutatja az, hogy az elmúlt három évben drasztikusan lecsökkent a nyugdíjcélú megtakarításban gondolkodók aránya. Holott azoknak is érdemes nyugdíjcélra takarékoskodniuk, akik közelebb állnak a nyugdíjhoz.

kevesebbet költünk ilyenkor

A K&H országosan több mint 2000 prémium – azaz az átlagnál nagyobb megtakarítással rendelkezdő és idősebb korosztályt képviselő – lakossági befektetőt kérdezett meg arról, hogy mire gyűjtik megtakarításaikat. Az eredmények igencsak meglepőek, mivel a korábban első helyen szereplő nyugdíjcélú tartalék jelentősége erőteljesen lecsökkent, és ezzel az általános tartalék átvette a vezető szerepet a megtakarítási célokat illetően.

„Az elmúlt három évben drasztikusan, közel felére csökkent a nyugdíjas évekre tartalékolók aránya: míg 2012-ben még nagyjából háromból két prémium befektető takarékoskodott nyugdíjcélra, addig ma háromból csupán egy. Holott az egyre hosszabb nyugdíjas évek miatt azoknál is nagy jelentősége van az öngondoskodásnak, akik közelebb állnak a nyugdíjhoz.” – tájékoztatott Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

Míg a gyermekek jövőjéről gondoskodás jelentősége megmaradt a harmadik helyen, addig a negyedik és az ötödik helyen szintén átrendeződés figyelhető meg: az utazás helyett inkább a lakásvásárlásra és -felújításra tesznek félre szívesebben a megtakarítók.

piacesprofit.hu