Már online is intézhető a meghatalmazás posta átvételnél!

2022.06.27 08:27

Számtalanszor találkozhattunk már azzal a problémával, amikor egy bizonyos levelet vagy bármilyen más küldeményt csak személyesen tudtunk volna átvenni, ám amikor meghozta volna a postás, nem voltunk otthon. Az is gyakran előfordul, hogy munkánk, utazásunk miatt nem tudunk elmenni a küldeményért a postára, így meg kell oldanunk a posta meghatalmazás kérdését.

 
Cikkünkben minden fontos tudnivalót elárulunk a posta meghatalmazás kapcsán: nem szükséges formanyomtatvány, bárki részéről elkészíthető a meghatalmazás posta küldeményátvételre, ám nem árt, ha tudjuk, melyek a posta meghatalmazás nyomtatvány formai követelményei. Magyar Posta meghatalmazás minta: mutatjuk, mit írj rá a meghatalmazásra és azt is, hogyan intézd a posta meghatalmazást online, gyorsan és problémamentesen, online posta meghatalmazás segítségével!
 
Magyar Posta meghatalmazás: ezt írd rá a papírra!
 
A posta meghatalmazás egy bárki által elkészíthető, egyszerű, rövid dokumentum, amelyben közöljük, hogy ki a Meghatalmazó (akinek a küldemény szól, de nem tudja átvenni) és ki a Meghatalmazott (aki helyette átveszi a küldeményt), illetve rögzíthetjük benne, hogy mikor (mettől meddig veheti át) és milyen ügyben (postai küldeményátvétel) járhat el a nevünkben.
 
Mikor érvényes egy posta meghatalmazás?
 
Ahhoz, hogy egy posta meghatalmazás szabályszerű és érvényes legyen, a következő kritériumok közül valamelyiknek érvényesülnie kell:
 
  • vagy a Meghatalmazó írja meg és írja alá saját kezűleg vagy minősített elektronikus aláírással;
  • vagy ha nem a meghatalmazó írja, két tanúnak kell a hitelességet alátámasztani aláírásukkal, adataikkal (a név és a lakcím elég).
 
Posta meghatalmazás online: hogy működik?
 
Rengeteg magyarnak jelent felüdülést, hogy végre már nem csak a megszokott posta meghatalmazás nyomtatvány kitöltésével vagy egy kézzel írott papírral veheti át hozzátartozói küldeményeit, ugyanis végre elérhető a Magyar Postánál is az eMeghatalmazás funkció. Az eMeghatalmazás személyre szabható (eldönthetjük, ki, mikor, milyen küldeményt vehet át a nevünkben), sőt, több kézbesítési címet és meghatalmazottat is bevihetünk a rendszerbe. A posta meghatalmazás érvényessége 1 naptól 5 évig terjedhet – közeli hozzátartozók esetében, idős rokonoknál, hogy egymást tehermentesíthessük, célszerű az utóbbi alternatívát választani.
 
Ehhez regisztrálni kell a Magyar Posta ÉnPostám felületén (www.posta.hu/enpostam), az adataink hitelesítése Ügyfélkapuval történik, de az ÉnPostám kártya hozzárendelésével is megtörténhet. A posta meghatalmazás ügyintézéshez nem kell bemenni a postára, ugyanis a Magyar Posta kiküldi az adott címre a posta meghatalmazás igazolványt, amivel a meghatalmazott eljárhat a nevünkben.
 
penzcentrum.hu