Már tárgyalnak az autóhitelek forintosításáról

2015.06.26 21:41

Ugyanazon az árfolyamon forintosítanák az autóhiteleket, személyi kölcsönöket, mint a lakáshiteleket – értesült az RTL Híradó. A kormány akár adókedvezményt is adna a bankoknak a kedvező árfolyamért cserébe. Az adó és pénzügyi államtitkár azt mondta, nem tenné kötelezővé a forintosítást, mégis a maradék devizahitelek tömeges kivezetésére számítanak év végéig. A Bankszövetség megerősítette, hogy az autóhitelek átváltásról tárgyalnak.

A kormány megállapodna a bankokkal, hogy a piacinál kedvezőbb árfolyamon forintosítsák a devizaalapú autóhiteleket is a lakáshitelek után.

Ha az autóhiteleket ugyanolyan árfolyamon forintosítanák, mint a lakáshiteleket, 14 százalékkal csökkennének az adósok törlesztői, vagy akár 6 hónappal rövidebb lehetne a futamidő.

Ennek azonban az az ára, hogy valakinek viselnie kell az árfolyam-különbözetet kitevő körülbelül 50 milliárd forintot – mondta Palkó István, a Portfolio.hu elemzője.

Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint a költségeket a bankoknak és az államnak közösen kellene állniuk, a bankok pedig cserébe adókedvezményt kaphatnának.

Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség szóvivője az RTL Híradónak megerősítette, hogy tárgyalnak az autóhitelek forintosításáról a kormánnyal. Részleteket azonban nem tudott mondani ezzel kapcsolatban.

Most 170 ezer devizaalapú autóhitel és lízing, illetve csaknem 60 ezer devizaalapú személyi kölcsönszerződés van Magyarországon – hangzott el a hírműsorban.

hvg.hu