Már több mint 6000-en jelentkeztek határvadásznak

2022.08.02 13:24

Két hete tart a toborzás.

Ez alatt a két hét alatt több mint hatezren jelezték személyesen, levélben, a közösségi oldalakon vagy telefonon, hogy csatlakoznának a rendőrség kötelékéhez – árulta el a Magyar Hangnak az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).
 
A határvadászok alapilletménye bruttó havi 300 ezer forint, az éjszakai pótlék óránként bruttó 193 forint, a készenléti pótlék pedig óránként bruttó 97 forint. A határvadászokat legalább (vagyis minimum) 12 órás szolgálatra rendelhetik be, legfeljebb négy egybefüggő munkanapon keresztül, és öt-hat egybefüggő szabadnapra is számítanak a leírás szerint.  
 
A pályázóknak pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálatokon kell részt venniük – utóbbi alatt a „meghatározott idő alatt” elvégzett fekvőtámaszokat és felüléseket, valamint az 1500 méteres síkfutást érti a rendőrség.
 
Orbán Viktor június végén a parlamentben jelentette be, hogy a rendőrség keretein belül új határvédelmi szervezetet állítanak fel. Első ütemben 2200 határvadászt terveznek toborozni, a második körben pedig 4000 főt.
 
A határvadász-toborzásnak még pszichológiai szűréssel együtt is komoly kockázatai vannak Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára szerint. A déli határszakaszon ugyanis egyre erőszakosabb konfliktusok vannak, egy ilyen helyzet pedig még egy rutinos, több éve szolgáló rendőrnek is óriási stressz, a 160 órás képzés után túzvonalba dobott határvadásznak pedig még nagyobb traumát jelenthet - magyarázta Pongó Géza a Magyar Hangnak.
 
forrás: hang.hu / mfor.hu