Maradt az alapkamat

2018.05.22 15:45

Nem változtatott a kamatszinten a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az alapkamat továbbra ia 0,9 százalékos maradt. Ennek kapcsán Németh Dávidtól, a K&H vezető elemzőjétől megtudtuk, hogy a következő időszakban, ha tartóssá válik a kockázatkerülés a nemzetközi piacokon, akkor a jelenleginél szigorúbb irányba tehet lépéseket a jegybank.

Képtalálat a következőre: „százalék https”
 
Azt tapasztaljuk - mondta az elemző, hogy a napokban gyengült a magyar deviza, az euró árfolyama megközelítette a 320 forintos szintet. Kedden azonban korrigált, délelőtt 316-317 forint alatt mozgott az árfolyam. Ugyanakkor az MNB Monetáris Tanácsa keddi ülésén nem változtatott a kamatszinten a piaci várakozásoknak megfelelően. A forint gyengülése nem meglepő, mert a nemzetközi piacokon a dollár erősödött, részben az amerikai kamatemelési várakozások miatt. Az argentin és török gazdaság problémái miatt pedig felerősödtek a félelmek a piacokon, ezért a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint piacán is az eladók kerültek többségbe. A kockázatkerülés a magyar állampapír-piaci hozamokon is látszik: a kötvények másodpiaci hozama május eleje óta 0,50-0,60 százalékponttal nőtt. Ez pedig jelentős emelkedésnek tekinthető a korábbi stabil hozamszintekhez képest.
 
Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint korai lenne arra számítani, hogy komolyabb forintgyengülés jön a következő időszakban. Egyelőre kérdés, hogy a nemzetközi piacokon átmeneti vagy tartós kockázatkerülésről van-e
 
A mostani forintgyengülésnek nemzetközi okai vannak, figyelembe kell venni, hogy forintnak ma már gyengébbek azok a támaszai, amelyek a korábbi években stabilan tartották vagy az erősödés irányába terelték az árfolyamot. A folyó fizetési mérlegben felhalmozódó többlet mérséklődik, miközben az infláció gyorsul, közben pedig a magyar jegybank viszonylag laza monetáris politikát visz, a nemzetközi szinten pedig inkább a szigorítás van napirenden.
 
nepszava.hu