Máraival ünneplik ’56-ot Miskolcon

2016.10.22 06:21

A forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából – a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával – 1956 és Márai Sándor a magyar irodalomban címmel előadás-sorozatot indított a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár.

Márai Sándor könyve a Nemzeti Könyvtár ünnepi kiadványa

Márai Sándor könyve a Nemzeti Könyvtár ünnepi kiadványa

fotó: Bujdos Tibor

 

A sorozat harmadik előadását szerdán tartották, ahol Szigethy Gábor történész mutatta be az Október 23. című kötetét, amely a Nemzeti Könyvtár ünnepi kiadványa.

Korábban megjósolta

Filip Gabriella, a könyvtár munkatársa a programsorozat kapcsán elmondta: „Márai Sándor versei, naplóbejegyzései, újságcikkei, fennmaradt rádiós jegyzetei is bizonyítják, hogy ő már 1945-ben megjósolta az 1956-ban bekövetkezett forradalmat. Igaz, 56-ban már emigránsként New Yorkban élt, de onnan is követte a hazai eseményeket, és a Szabad Európa Rádióban elhangzott publicisztikáival üzent az itthoniaknak. A forradalom napjaiban elhatározta, Európába utazik, de mire leszállt vele a repülő Münchenben, már november 7-e volt…

Márai úgy rendelkezett, hogy csak akkor kerülhetnek haza a művei, ha az oroszok elhagyták az országot és megtartották a demokratikus választásokat. Ma már hozzáférhetőek a művei, de a hosszú elzártság miatt nem ismerjük eléggé. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója jó alkalom arra, hogy alaposabban megismerjük életét és munkásságát” – tudtuk meg Filip Gabriellától.

NSZR
boon.hu