Maratoni ülésre készül a parlament – kedden módosulna az alaptörvény

2016.11.07 07:33

Hat napos munkahétre készülnek az országgyűlési képviselők. A tervek szerint kedden módosítják az alaptörvényt, már ha a Jobbik is akarja.

A képviselők összesen két órában interpellálhatják a kormány tagjait az Országgyűlés hétfői ülésnapján, amelyen utoljára terítékre kerül az alaptörvény kedden elfogadni tervezett hetedik módosítása is.

Az ülésnap 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd két órán keresztül interpellációk, egy órában pedig azonnali kérdések hangozhatnak el. Az ellenzéki padsorokból a szocialista Gúr Nándor "álságos és hamis kormányzati béremelésről" beszél majd a nemzetgazdasági miniszternek, a Jobbik-frakcióból pedig négyen is kifejtik az emberi erőforrások miniszterének, hogy "a huszadik században ragadt a magyar egészségügy". Az LMP képviselőcsoportjából Ikotity István és Hadházy Ákos nemzetgazdasági miniszterhez címzett interpellációjának címe: "a legszegényebbek lenyúlása".

Az esti órákban kedden elfogadni tervezett javaslatok módosító indítványairól tárgyalnak, a képviselők így ekkor szólhatnak hozzá utoljára például az alaptörvény hetedik módosításához.

Még mindig nem egyértelmű a Jobbik álláspontja, amely a letelepedési kötvények rendszerének visszavonásához kötötte az alaptörvény módosításának támogatását. A kormány ugyan bejelentette, hogy felülvizsgálja e rendszert, a pontos menetrendet még nem ismertette.

vs.hu