Március 15.: a járvány miatt idén is csendesen ünnepelt Miskolc (+fotók)

2021.03.15 16:11

A megemlékezők hétfőn kisebb csoportokban keresték fel a városi emlékhelyeket, Veres Pál polgármester ünnepi beszédét pedig este a Miskolc Televízió közvetíti. 

A márciusi ifjakra emlékezett Miskolc
Fotó: Juhász Ákos

 

Ahogyan 2020-ban, a járvány miatt idén is elmaradtak a nagy ünnepi rendezvények március 15-én. Hétfő délelőtt Veres Pál polgármester, Varga Andrea alpolgármester és Ignácz Dávid jegyző mindössze az emlékezés koszorúit helyezték el a hagyományos miskolci helyszíneken: az Avasi temetőben Szemere Bertalan, Palóczy László, Butykai József, Horváth Lajos sírhelyeinél; Görgey Artúr, Kossuth Lajos, Széchenyi István, Petőfi Sándor, Szemere Bertalan, Lévay József, Deák Ferenc és Petőfi Sándor szobránál; valamint Batthyány Lajos és Petőfi Sándor emléktáblájánál.
 
 
 
 
 
 
A város polgármestere ünnepi beszédét idén is a Miskolc Televízió kamerái előtt mondta el. Veres Pál úgy fogalmazott: remények és csalódások határozzák meg mindennapjainkat. A polgármester szerint erőt kell merítenünk március 15. hőseinek emlékéből.
 
- Kedves miskolciak az idei ünnepen, mikor az iskolák, óvodák zárva vannak, amikor nem ünnepelhetünk együtt, meséljünk mi a gyerekeinknek, unokáinknak március 15-éről. Meséljünk Petőfiről, Jókairól Vasvári Pálról. Meséljünk Kossuthról és Széchenyiről. Meséljünk Batthyányról, és Szemeréről. Meséljünk a célokról: a békéről, a szabadságról az egyetértésről. Meséljünk arról, hogy ezek az emberek értünk kockáztatták az életüket és a szabadságukat. Ezek az emberek az országért, a hazáért, egy igazságosabb és szabadabb világért szálltak síkra. Szavakban és tettekben egyaránt. Meséljünk a gyerekeinknek és az unokáinknak róluk, ahogyan csak tudunk (…) mert lehet, hogy egyszer majd ők lesznek azok, akiknek ki kell állniuk magukért, Az igazságukért, a szabadságukért. Meséljünk és emlékezzünk! – mondta Veres Pál. 
 
A teljes beszédet a Miskolc Televízióban, a 18 órakor kezdődő híradót követően az ünnepi műsorban lesz látható, hallható. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, megemlékezésünkben szó lesz a korabeli huszár viseletről. Fazekas Csaba történész beszél majd a forradalom és szabadságharc miskolci eseményeiről. És a Miskolci Illés Emlékzenekar új, forradalmi videó klipjét is megmutatjuk. A megemlékezés 18 óra 25 perckor kezdődik.
 
minap.hu