Március 15. után eldől: Orbán vagy az EPP/EU?

2019.03.14 10:12

Idén különösen nagy súlya lehet a kormányfő ünnepi beszédének, mert a választók fejében a néppárti és az uniós tagság ügye könnyen összecsúszhat.

Fotó: Marjai János / 24.hu
 
 
Március 15-e a Fidesz politikai vágányállítója lesz – írja a Policy Agenda, amely azt vizsgálta meg, milyen belpolitikai hatása lehet Orbán Viktor ünnepi beszédének. Az elemzők szerint a Fidesz EP-kampányába bekavart vitája az Európai Néppárttal.
 
A választásnak így sem lenne valódi tétje a politikai innovációra képtelen ellenzéki pártok miatt.
 
Egy EP-választáson hagyományosan alacsony a részvétel, így fontos a mozgósítás, ami nemcsak a Fidesznek, hanem az EPP  többi tagjának is nagy dilemma.
 
A Fidesznek mérlegelnie kell, hogy a néppárti és az uniós tagság kérdése könnyen összecsúszhat a választók fejében. Kilépése/ kizárása az Európai Néppártból megágyaz annak, hogy az ellenzék azzal kampányoljon, eleve ez volt Orbánék mesterterve az ország kilépésére/kizáratására az EU-ból.
 
Ez nagyon veszélyes lenne a Fidesznek, mert a magyar választók, még a kormánypártiak is, elkötelezettek az EU mellett.
 
Akkor mi lesz március 15-én?
 
Az elmúlt évekhez hasonlóan Orbán Viktor idén is bátran bírálhatná „Brüsszel migránsbarát politikáját”, ha ez nem jelentene többet, mint bármikor korábban. Döntő lehet ugyanis a március 20-ai szavazás szempontjából is Jean-Claude Juncker megemlítése is az ünnepi beszédben.
 
Ugyanakkor a „mi bevándorlás-ellenesek vs. nyugati/brüsszeli bevándorlás-barátok” retorika nélkül jelentősen gyengül a Fidesz- kampány mobilizáló üzenete. Ez egy-két mandátum elbukását is jelenthetné, mindenképpen kárt okozna a kormánypártnak.
 
Vége a kettős beszédnek
 
Az elmúlt évek orbáni politikájának alapvető eleme volt a kettős beszéd: erős üzenet a magyar választóknak, gyengített verzió az európai politikai elitnek. A Policy Agenda szerint ebben a kiélezett helyzetben ennek vége, a március 15-i Orbán-beszéd üzenetei primer módon jutnak el a néppárti politikusokhoz.
 
Mivel nincs lehetőség arra, hogy csak a magyar választóknak szóljon a „brüsszelezés”, a „hasznos idiótázás”, a kormányfő ünnepi beszéde sokkal jelentősebb ”vágányállító lesz a Fidesz politikája szempontjából, mint azt pár hónappal ezelőtt várni lehetett.”
 
Farkas György
24.hu