„Marhaság” - állítja Kéri Varga-Sabján „legendájáról” (...folytatódik a vita a FIDESZ hőskoráról!)

2020.02.04 16:03

„Akit érdekel az, hogy valóban mi történt, legendák helyett olvassa el inkább Pünkösti Árpád Szeplőtlen fogantatás című könyvét, abban aprólékos részletekig megismerheti a Fidesz megalakulásának, elindulásának a körülményeit” – szögezte le Kéri László. A politológus, aki végig ott volt Orbánék mellett azokban a sorsdöntő hónapokban, napokban, kitalációnak nevezi Varga-Sabján László ÉS-ben megjelent írását, amelyben – állítja – több tévedés, félinformáció is található. Azt sem érti, miért most, 33 évvel a történések után áll elő ezzel a rendszerváltás előtt vezető ifjúságpolitikusként tevékenykedő Varga-Sabján.

 
Varga-Sabján az Élet és Irodalomban egy írásra küldött reakciójában nem kevesebbet állít, mint azt, hogy valójában Aczél György erőteljes támogatásával, valamint az ő közbenjárására, Kádár János engedélyével kezdhetett el zavartalanul működni 1988 áprilisában a Fidesz. Teszi ezt egy olyan eset felelevenítésével, amelynek – mint írja – az egyik résztvevője volt. Szerinte 1988. március 30-án, a Fidesz születésének estéjén, Aczél György lányának Pozsonyi úti lakásában – Aczél kezdeményezésére – megjelent Varga-Sabjánon kívül, s ott volt Kéri László, Stumpf István és Aczél veje. Az eddig sehol nem emlegetett állítólagos találkozó azért volt különleges – sugallja a szerző –, mert amikor megérkezett Stumpf a hírrel, hogy megalakult a Fidesz, Aczél azonnal értesítette Kádárt, s meggyőzte arról, hogy hagyják az új ifjúsági szervezetet békén.
 

„Ebből annyi igaz, hogy valóban ott voltunk aznap este, ahogy 1985 és 1990 között hetente többször is, egyfajta munkatalálkozón, hiszen egy csoportban dolgoztunk, valóban megvártuk Stumpf Istvánt...s aznap valahogy odatévedt Varga-Sabján is” – emlékezik vissza Kéri, aki leszögezte, hogy eszük ágában nem volt értesíteni Aczél Györgyöt a Fidesz megalakulásának tényéről, „nem is érdekelt minket, hogy ő mit beszél Kádárral, mit gondol Kádár az egészről, azok az idők már régen elmúltak,”.
 
Kéri szerint elég, ha valaki elolvassa Pünkösti Árpád Szeplőtlen fogantatás című könyvét, s benne azt a momentumot, amikor 1998 áprilisában az MSZMP Központi Bizottságában Kádár János többször is dühösen kifakadt, hogy miért nem lép fel a rendőrség a Fidesz-szel szemben, mire Fejti György KB-titkár próbálta elmagyarázni, hogy már nem olyan időket élnek, nem vitethetik el azokat, akik nem tetszenek, ügyészségi eljárás, stb. kell ehhez. Ez és a Fidesz megalakulásának összes körülménye nagyon is aprólékosan olvasható a könyvben – tette hozzá.
 
„Számomra azonban érthetetlen, hogy miért állt elő ezzel a kitalált történettel Varga-Sabján László, miért állítja be az 1988. március 30-i esti összejövetelt, mint egy összeesküvést” – mondta Kéri. Aki szerint egyébként is „marhaság” azt állítani, hogy Aczél György a KISZ-t Pozsgai Imre hátterének gondolta volna s emiatt támogatta volna a Fidesz megalakulását.
 
Azt pedig egyenesen felháborítónak tartja, ahogy Varga-Sabján összeköti a Soros-ösztöndíjakat Aczélal. (Varga-Sabján szerint Aczél meggyőzte Kádárt, hogy hagyja békén a Fideszt, s „Ezek után talán az is érthető, miért kaphattak Orbán Viktor és társai Soros-ösztöndíjat a felkészülésükhöz”.) Aczél nem szerette a Soros-ösztöndíjasokat, már csak azért sem, mert a kiválasztásuk nem rajta, hanem Vásárhelyi Miklósékon múlt” – szögezte le Kéri.
 
 (Megjegyzés.: Vásárhelyi az 1984-ben létrejött Soros-alapítvány bizottságában Soros György személyes képviselője volt, 1991-től 1993-ig az alapítvány alelnöke, majd 2001-ig elnöke.)
 
NVZS
hirklikk.hu