Máriapócs 300 éve zarándokhely

2015.08.15 19:26

Több ezer hívő jelenlétében, hálaadó szent liturgián ünnepelte a Hajdúdorogi főegyházmegye a Szűz Mária kegykép könnyezésének, valamint a máriapócsi görögkatolikus kegytemplom zarándokhellyé válásának 300. évfordulóját szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban.

A székesegyház előtti téren tartott szentmisén Kocsis Fülöp érsek-metropolita prédikációjában arról beszélt, hogy a Szűz Máriát és a kisded Jézust ábrázoló eredeti ikon, majd később a másolat könnyezéseivel Isten rendkívüli ajándékot adott, és ezzel elindult a csodák sorozata, amely a mai napig tart. „Mindenki, aki idejön Máriapócsra, nyitott szívvel, különleges gazdagodással, Isten ajándékával tér haza” – fogalmazott az érsek-metropolita.

Először 1696. november 4-én könnyezett az ikon, amelyet ezután I. Lipót osztrák császár Bécsbe rendelt. Az akkori Pócs község lakosai hiába akadályozták a testükkel a kép elszállítását, de „az emberi hatalom még a mennyeieknek a terveit is keresztülhúzta” – fogalmazott. Hiába kapták meg a hívek a másolatát, az eredeti ikon elszállítása nemcsak a helyiek, hanem a magyar nemzet fájó sebe is volt – mondta Kocsis Fülöp, hozzátéve, hogy a kegykép visszaszállítását II. Rákóczi Ferenc fejedelem is követelte a híres száz pontjában. A kegyképről készített egyik másolat azonban 1715. augusztus 1-jén újra könnyezett Máriapócson, bizonyítva azt, hogy nemcsak az ikon, hanem maga a hely is kiválasztott és szent – hangsúlyozta.

„Isten tehát megmutatta, mi a szándéka, ennek az eredménye lett az, hogy ebben az évben ünnepelhetjük a kegyhely igazi megszületésének 300. évfordulóját” – hangsúlyozta az érsek-metropolita. Szavai szerint ennél nincs alkalmasabb időpont a visszaemlékezésre és annak felmutatására, hogy Isten akaratát nem lehet keresztülhúzni.
Egy ellenség létezik

Kocsis Fülöp szentbeszédében arra hívta fel hívei figyelmét, hogy a mai világban egyetlen ellenség létezik, a gonosz, amely „minden erőt, lehetőséget és furfangot” felhasznál arra, hogy szembeállítson egymással nemzeteket, népeket és embereket. „Szörnyű pusztítást végez ma az a gyűlölet, amely éppen a keresztények ellen lángolt fel” – folytatta –, „mai korunkban több keresztény vértanú születik és több keresztény áldozat hal meg, mint annak idején a történészek által feljegyzett keresztényüldözések korában.”

A másik ember soha nem ellenség, ő is áldozata a gyűlölködésnek, amely szembe akar fordítani minket egymással – tette hozzá. „Azért hív bennünket az Isten Máriapócsra, hogy a hűségben erősítsen meg, (...) bűnbocsátó szeretete pedig isteni erővel ajándékozzon meg” – mondta Kocsis Fülöp.

Az ünnepi szent liturgián számos egyházi vezető, köztük Szvjatoszlav Sevcsuk bíboros, ukrán nagyérsek, a Magyar Püspöki Kar tagjai, valamint a környező országok görögkatolikus püspökei vettek részt. A Hajdúdorogi Főegyházmegye tricentenáriumi programsorozata vasárnap a Nagyboldogasszony-napi búcsúval folytatódik, amelyen elhelyezik és felszentelik a békesség harangját. A búcsú alkalmából szent liturgiát tart Cyril Vasil érsek, a Keleti Egyházak Kongregációjának titkára, délután pedig körmenetet rendeztek Máriapócson.

mti.hu