Márki-Zay Péter az ellenzéki kampányzárón: “Orbán Viktor szégyen lett, de most lemoshatjuk ezt a gyalázatot” (+videó)

2022.04.02 22:37

“A mi méréseink szerint fej fej mellett állunk” – állította az ellenzék kampányzáróján Márki-Zay Péter, aki szerint az ez mozgósítással és a bizonytalanok meggyőzésével vasárnap győzelmet hozhat. A miniszterelnök-jelölt nem kímélte Orbán Viktort, bízik a fiatalokban és a csodában. Az eseményen volt “politikai divatbemutató”, buzdított Karácsony Gergely, Hajós András és Iványi Gábor is.

Márki-Zay Péter
miniszterelnök-jelölt
Fotó: Veres Viktor
 
Szemerkélő esőben is megtelt a budapesti Madách tér az ellenzék a kampányzáró rendezvényére, ahol a szónokok a fiatalok, a csalódott jobboldaliak mozgósítására és a bizonytalanok meggyőzésére szólítottak fel. Így tett Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt is, aki beszámolt egy a kevés kivételtől eltekintve inkább Fidesz-győzelmet mérő közvélemény-kutatásokhoz képest eltérő mérésről is. Mint mondta, “a mi méréseink szerint fej fej mellett állunk”. De még így is rendkívül fontosnak nevezte, hogy a mostani elsőválasztók és a fiatalok minél többen menjenek szavazni vasárnap. Úgy fogalmazott:
 
A tisztaság, a becsület, a lelkesedés és a fiatalok miatt holnap átsétálunk a győzelem kapuján”.
 
Mint mondta, bízik a negyedik csodában: az első volt, amikor a 2018-as időközi választáson Hódmezővásárhelyen győzött, a második, amikor 2019-ben ott ismét polgármesterré választották, a harmadik amikor tavaly ősszel az ellenzéki előválasztáson győzött. Most vasárnap pedig – mondta a hallgatóságnak – “a kezetekben van a negyedik csoda.”’
 
Márki-Zay Péter a mozgósítás mellett főleg Orbán Viktorról beszélt, és nem kímélte a miniszterelnököt, többek között ezeket mondta róla:
 
  • Orbán Viktor elárulta a nemzetet, Európát és Kárpátalját
  • Orbán hazaáruló, akire tisztességes magyar ember nem szavazhat
  • Az ukrajnai háborúról folyamatosan hazuduk
  • Negyvenötezer magyar ember haláláért felelős és még a járványt is lopásra használta
  • Orbán nem állt ki a háborús bűnös Putyin ellen
  • Pénzért Orbán még büszke pedofil is lenne
 
“Orbán Viktor szégyen lett mindannyiunkra” – foglalta össze Márki-Zay, hozzátéve: “de most lemoshatjuk ezt a gyalázatot”. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint a választás tétje az is, hogy “újra büszkén mondhassuk ki: magyarok vagyunk”. Úgy vélte, “Gyilkosokra, hazugokra és tolvajokra, Magyarország legnagyobb tolvajára keresztény ember nem szavazhat”. Külön kiemelte és elítélte azokat a “békepapokat”, akik nyíltan a Fidesz és Orbán támogatására buzdítanak.
 
Az eső ellenére a közönség megtöltötte a Madách teret
Fotó: Veres Viktor
 
Márki-Zay arról is beszélt, hogy ha kormányra kerülnek, akkor “nem leszünk többé következmények nélküli ország, hanem olyan, ahol tisztességes embereket juttatunk a Parlamentbe, a bűnözőket pedig börtönbe”. Arról is beszélt, milyen lesz az ország a kormányváltás után. A Fidesz állításaival szemben nem törölnék el a rezsicsökkentést, nem adóemelés lenne, hanem adómentes minimálbér, nem fizetős egészségügy lenne, hanem az állam még egyes magánegészségügyi ellátásokat is állna, továbbá nem lebontanák, hanem megtartanák a határkerítést, végül nem gyerekeket műttetnének át, hanem valódi gyermekvédelmi törvényt írnának – sorolta.
 
 
“Holnap mindenkinek el kell menni, és azokat is meg kell győznünk, akiket a hazugságpropaganda elvakított” – mondta Márki-Zay Péter (ekkor kiabált be valaki nagyon lelkesen a tömegből – bár lehet, nem neki – hogy “Ott leszünk, Zoli!”). Megjegyezte, hogy ha Orbán Viktor annyira biztos lenne a Fidesz győzelmében, “nem kellene olyan szánalmas hazugságokkal kampányolnia, hogy mi Ukrajnába akarjuk küldeni a fiainkat harcolni, vagy fegyvereket küldenénk oda.”


A kampányzárón felszólalt Karácsony Gergely főpolgármester is, aki szerint Márki-Zay Péter “Magyarország újraegyesítője”', akivel “karnyújtásnyira vagyunk a változástól, itt állunk a győzelem kapujában.” Emlékeztetett, hogy 2,5 éve az ő főpolgármesterré választásával elkezdődött Budapesten a változás, de nem állt meg, most “utat tör az egész országban”, ehhez kell megtenni vasárnap az utolsó lépést. Mint mondta,
 
most trónfosztásra van szükség, hogy aztán a trónt ki is dobhassuk, hogy a hatalom többé ne legyen senki számára uralkodás, hanem csakis szolgálat”.
 
Karácsony is beszélt a Fideszről, amelynek “kivételesen ezen a választáson van programja: úgy hívják, Pegasus.” Szólt Orbán Viktorról is, aki oda juttatta szerinte az országot, hogy “most a törvény a hatalmat védi a polgároktól, nem pedig fordítva”. Ráadásul – sorolta – oda jutottunk, hogy “a keleti nyitásból keleti bukás lett, a V4-ekből pedig O1”. Úgy vélte, a kormányfő “elveszítette morális iránytűjét, képtelen elválasztani a jót a rossztól, az agresszort a szenvedőtől”, Magyarország viszont “nem maradhat Orbánnal a sötét oldalon, Orbán leváltása az igazi békemisszió, mert ezzel 12 év sötétség után újra fény, hazugság helyett igazság, gyűlölködés helyett pedig szeretet lehet”.
 
Iványi Gábor is felszólalt az eseményen
Fotó: Veres Viktor
 
Az eseményen felszólalt Iványi Gábor lelkész is, aki az Ukrajnában zajló háború mellett a választás tétjéről is beszélt: “lehet óhajtani a szabadságot, lehet imádkozni is érte, de lépni, tenni is kell érte.” Mint mondta, bízik az ellenzék győzelmében, “de a lendületet hétfőn is meg kell őrizni, mert a neheze ezután jön majd”.
 
Kifejezetten a bizonytalan fiatalokat, az elsőválasztókat szólította meg a színpadról Hajós András, aki arról beszélt: “amikor egy vezető nem tudja elengedni a hatalmat, akkor elkezdi átalakítani a választási rendszert és egyre keményebb módszerekkel félemlíti majd írtja ki az ellenzékét, médiát vásárol, beleszól az emberek magánéletébe - ez történt Oroszországban, ide vezet a túlhatalom útja, amin, ha bizonytalanabb léptekkel is, de ma Magyarország is jár”. A fiataloknak azt tanácsolta, hogy bulizzanak, aztán “holnap az after a szavazófülkében legyen, mert a legjobb lejövő a szabadság”.
 
Kunhalmi Ágnes is a színpadra lépő budapesti egyéni jelöltek közt volt
Fotó: Veres Viktor
 
A kampányzárón egyébként “politikai divatbemutató“ is volt: a 18 budapesti választókerület ellenzéki képviselőjelöltjei léptek színpadra, és a körzetüket érintő legfontosabb célokat, kampányígéreteket sorolták fel.
 
Lengyel Tibor
hvg.hu