Maróth Miklós elismerte, Orbán Viktor szabja meg a kutatások irányát

2019.08.04 10:07

Beismerő vallomással felérő nyilatkozatot tett az Akadémiától elvett kutatóhálózat új vezetője, aki üzent kritikusainak is.

Maróth Miklós Orbán Viktorral
 
Fotó: Koszticsák Szilárd / mti.hu

 

Méhkaptárba dugtam a fejemet, kvázi a halálomat kívánják, de ez csak növeli munkakedvemet – mondta kritikusairól Maróth Miklós orientalista, akit csütörtökön neveztek ki az Akadémia alól kiszervezett kutatóhálózat irányítótestületének elnökévé.
 
Az Orbán Viktort barátjának tartó orientalista, MTA-tag a Magyar Hírlapnak nyilatkozott: szerinte nem állják meg helyüket azok az állítások, hogy a kormány felszántotta volna az Akadémiát (emlékeztetőül: nem csak kutatóhálózatukat, és forrásaik kétharmadát vették el az MTA-tól, de ingatlanállományuk jelentős részét is) hiszen „az MTA áll, ahogy az intézeti hálózat is sértetlen”
 
Maróth szerint csak a szerkezeti forma változott meg, ami elég kifinomult megfogalmazása annak, hogy valakitől erővel elvesznek valamit.
 
A Eötvös Loránd Kutatási Hálózat élére kinevezett tudós úgy véli, meg tudta őrizni a jó viszonyt Lovász László MTA elnökkel, és uszítóknak nevezi azokat, akik szerint Lovász belement a kormány játszmájába, mert megtette a jelöléseket a kutatóhálózat felügyelő-testületébe.
 
A frissen kinevezett vezető szerint attól „nem kell félni, hogy a hatalom belenyúlna az intézeti hálózat munkájába, ám a prioritásokat joga van meghatározni” – következő mondatával pedig gyakorlatilag elismeri, hogy az akadémiai kutatómunkát sosem végző miniszterelnöké lesz a döntő szó az ELKH működésében:
 
Orbán Viktor stratégiai tervezéssel foglalkozik, az irányokat szabja meg"
 
Maróth Miklós ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a kutatás szabadsága nem sérülhet az új szerkezeti felállásban; kérdés, hogy az orbáni iránymutatás és a kutatói önállóság hogyan férhet majd meg együtt a hálózat napi működésében. 
 
Az új vezető arra is kitért, hogy idén még 32 milliárdos többletforrást kap az intézményrendszer, ami érzékelhető béremeléssel, jobb viszonyokkal is járhat.
 
nepszava.hu