Másfél milliárd az Avasra

2017.01.30 11:02

Februárban indulna a projekt, a kilátó és környéke áll a fókuszban.

Másfél milliárd az Avasra

Megújul a történelmi Avas: a fejlesztés másfél milliárd forintos támogatásáról november végén döntött a kormány, a forrást a városrész komplex turisztikai fejlesztésére kapta a város.

A történelmi Avas fejlesztésének terveiről szinte napra pontosan két éve írtunk legutóbb. Akkor panorámakörutat álmodtak a Szent István tértől az Avas kilátóig, és tervezték a temető és a templom környékének rendezését, sétaút kialakítását. Az elképzelések tartalmazták az Avastető és a kilátó környékének rendezését is, ez utóbbit pihenő- és kirándulóhellyé alakították volna át. Az ösvények érintették a régi présházakban kialakított vendéglátóhelyeket, így – az akkori közlemény összeállítói úgy gondolták – várhatóan többen látogatnak majd ki borkóstolásra az avasi pincékbe.

A részletek szép víziónak tűntek, hiszen a megvalósítás forrásáról nem esett szó, csak annyi: „a projekt költségei egyelőre nem ismertek. A beruházás több lépcsőben valósulna meg európai uniós források igénybevételével”.

 

Elhanyagolt

A tervek megvalósulásának nyilván minden miskolci örülne. A történelmi Avas ugyanis kiábrándítóan elhanyagolt (ha próbálták is toldozni-foltozni), a területen évtizedek óta semmilyen fejlesztés nem történt. Most a jelek szerint lesz rá pénz. Hogy pontosan mire költenék a másfél milliárdot, az a kormányhatározatból, a közgyűlési előterjesztésből, a Miskolci Városfejlesztési Kft. honlapján található leírásból „áll össze” egésszé. A fejlesztés egyébként a Miskolc-Avasi Református Egyházközösséggel, az Avasi Zarándoklat Egyesülettel és a Miskolci Autonóm Ortodox Izraelita Hitközösséggel együttműködve valósulhat meg.

 

Mi is ez?

A projekt fő eleme az Avasi kilátó és környezetének megújítása: csúcstechnológiát képviselő élményközponttá alakulna. Hogy ez pontosan mit jelent, nem egészen világos, a kialakítandó élménytérről ezt írják: „a kilátóban a nyitott teraszok és a zárt tér felületeit felhasználva egy várostörténeti tematikájú „időgépet” létesítenének, ahol a kiterjesztett és virtuális valóság eszközei révén a meglévő tájra, látványra egyedi technikai megoldásokkal rávetíthetők a város különböző korszakai”. Ehhez a felújított kilátóteraszok járófelületei érintőképernyős felületekként is kezelhetők lesznek.

A tervezett fejlesztés további részei jobban érthetőek. A pincesorhoz kapcsolódóan irodalmi, kulturális élményteret hoznának létre, a jelenlegi „bortanya” pedig fogadó- és rendezvénytér helyszínéül szolgálna. Felújítanák az avasi református templomot, és a temetőhöz kapcsolódva izraelita emlékhelyet alakítanának ki, ahol a zsidóság kulturális örökségét mutatnák be.

 

Kérdések

A fejlesztés tervei kapcsán felmerülnek kérdések, ám hiába próbáltunk rájuk választ kapni, nem jártunk sikerrel: a miskolci önkormányzat szóvivője nem reagált rájuk. Próbáltunk tervezőkkel, érintett civilekkel is beszélni (a korábbi tervek a városházi kommunikáció szerint az ő ötleteik alapján készültek): sajnálkoztak, nem tudnak részleteket arról, hogy hol áll a projekt, kik tervezik. Márpedig abban a közgyűlési előterjesztésben, amely még az előkészítésről hivatott tájékoztatni a képviselőket, a beruházás kezdetének időpontja is szerepel: 2017. február 1.

Hajdu Mariann

 

Tudta?

2003-ra közel ezer oldalas tanulmány született a történelmi Avas fejlesztésének lehetőségeiről, a miskolci Hadas építésziroda munkája.

Később új tervek készültek a kilátó és a környéke rehabilitációjára az Integrált Városfejlesztési Stratégia második ütemének részeként, a terveket budapesti építésziroda készítette.

A kormány- és városvezetés-váltással (2010) nem lett belőle semmi. Az illetékesek akkor arra hivatkoztak, hogy nem volt meg a program fedezete.

boon.hu