Matolcsy: tovább vágunk! - Fizessen a Beva a fiktív Quaestor-kötvények után!

2015.03.24 15:20

A monetáris tanács (MT) ma új kamatcsökkentési ciklust indított el - jelentette be Matolcsy György MNB-elnök.

Szavai szerint emellett az inflációs célkövetést rugalmassá tette mától az MNB. Mivel a következő 6-8 negyedévre várt infláció alacsony, ezért döntött a jegybank az új lazítási ciklus mellett. Azt addig érdemes folytatni, amíg az inflációs célkövetés keretében el nem sikerül a célt érni - mondta Matolcsy.

A március inflációs jelentés ezerint az alappálya mérséklődött, míg az idei GDP-növekedési várakazás 2,5 százalékről 3,2 százalékra nőtt.
Matolcsy megdicsérte Vargát
Az MNB örül az előrehozott 2016-os költségvetés-készítésnek, mivel az stabilitást és biztonságot sugároz - felelte egy kérdésre Matolcsy.

Matolcsy beszélt a brókerbotrány alatti eddigi hallgatásáról is. Eszerint azért nem szólalt meg az ügyben - csak alelnöke nyilatkozott -, mert az MNB nem lát rendszerszintű kockázatot a 3 brókerügyben.

Nem értek egyet a jelenlegi magyar hitelminősítéssel, miiszerint továbbra is a befektetésre nem ajánlott kategóriában vagyunk még - mondta az elnök,

Szükségessé vált az inflációs célkövetés vizsgálata - mondta Balog Ádám alelnök. Az MT szerint a következő években a 3 százalék továbbra is optimális cél. A rugalmas célkövetés szellemében viszont nem pontszerű cél, hanem sávot nevez meg a jegbynak. Ez a jövőben +/- egy százalékpont lesz

Az MNB lefolytatta a jogi elemzést: ennek nyomán kezdeményezi a Bevánál, hogy a fiktív Quaestor-kötvények esetén fizessen kártalanítást a kötvényeseknek - mondta Windisch László alelnök.

Ezel az MNB osztja a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) véleményét, miszerint ha "fiktív" volt a kibocsátás, akkor "a semmit adták el" a befektetőknek, ami érvénytelen szerződéseket és az eredeti állapot helyreállításának szükségességét vonja maga után. Ha ugyanis az eladott kötvények nem léteztek, akkor ezek alapján az ügyfeleknek nem is a kötvénykibocsátóval szemben áll fenn követelésük, hanem azzal a céggel szemben, amelyik eladta a nem létező kötvényeket. Márpedig ez éppen a forgalmazó, azaz a brókercég, amellyel szemben a követelések Beva-védelem alatt állnak.

napi.hu