Mécs Imre elmondta eredeti beszédét is

2015.11.06 18:44

Mintegy százan gyűltek össze a Kossuth téren péntek este, hogy meghallgassák Mécs Imre eredeti beszédét, amit Göncz Árpád temetésén mondott volna, és amit a család kérésére végül finomított.

Miután Göncz Árpád egykori rabtársa, barátja Mécs Imre a család kérésére finomított a temetésen elmondott beszédén, péntek kora este a Kossuth téren mondja el az eredetit, ami "égető nemzeti problémákkal is foglalkozik".

Mintegy száz-százötven ember gyűlt össze a téren, gyertyát gyújtottak. Maga Mécs Imre késve érkezett meg a helyszínre. Egy nyugdíjas férfi próbálkozott bekiabálással, "mocskos zsidó banda" - kiáltotta, de elküldték a helyszínről azzal, hogy "ez most nem az az este".

"Rab nemzet vagyunk"
1944 óta rab nemzet vagyunk - mondta Mécs Imre beszédének kezdetén. Az egykori szabad demokrata képviselő a Kossuth térről beszélt, ami szerinte a "nemzet kulcsa" és hiányoznak róla a fák, amik erre emlékeztetnének minket.

"Hozzá nem értő, félművelt emberek döntenek olyanról, amiről szakembereknek kéne. Így történt, hogy a térről eltűnt egy csomó dolog, ami ide tartozik. Például a forradalom lángja, ami Göncz Árpád leleménye volt" - mondta Mécs, aki az '56-os forradalom eseményeit idézte fel.

"Aki a Kossuth térről elpusztít szimbólumokat, az más gazságokra is képes" - jelentette ki.

"Homo politicus"
Göncz Árpád homo politicus. 26 éve volt a rendszerváltó temetés, ott és akkor rendesen bucsúztathatták a mártírokat. Ennek Göncz volt az egyik fő alakja, de ő is elment most. Sokan összegyűltünk, hogy most osztozzunk a család bánatában. De nekünk, az 50-es zárkatársaidnak is hiányozni fogsz" - folytatta Mécs, hozzátéve: "Árpi ezt látva mosolyogva feltápászkodna a ravatalozóból és közénk szaladna, mindenkihez lenne egy jó szava".

Azt mondta: a volt államfőnek egész életében a szeretet volt a legfontosabb. Mindig a jó, az igaz oldalon állt. Nem csoda hogy '56 őszén a diáksággal lélegzett, cselekedett."Miután letartoztatták Bibó Istvánnal, a felesége erős maradt és nem adta fel. Göncz a legjobb műfordító lett, miután a zárkában megtanult angolul. Közösen küzdöttek. Létrehoztak a magyar köztársaságot - mondta.

"Visszahoztuk a forradalom lángját!"
"Megnemesítetted hazánk hírnevét, köszönjük Árpi!" - fogalmazott Mécs, aki szerint Göncz utódai közül senki meg sem közelítette őt, "egyre rosszabb lett a választék". Az egykori fiataldemokraták szerinte szembe fordultak az elveikkel: a szegények pénzéből intézményesítettek a korrupciót, visszaszoritották az önkormányzatiságot. "Elveszítettünk téged, a remények reményét" - jelentette ki.

Fotó:

A hatalom szerinte tudatosan semmibe veszi '56-ot és a szellemiséget. "Árpi öröklángját eltávolította a hatalom" - mondta. "Visszahoztuk a forradalom lángját! Vissza kell térni a rendszerváltás tiszta szellemiségéhez, ez a megoldás szerinte. "Árpikám, örökre ott leszel a szívünkben!".

Beszéde után egy percig mindenki megfogta a másik kezét a téren.

hvg.hu