Medve bujkál Aggtelek környékén

2016.05.27 15:48

Hétfő óta többen is láttak a Bükkben kóborolni egy barnamedvét, mely Szlovákiából jöhetett át – számolt be róla a hirado.hu.

Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park munkatársa az elmondta: a barna medvét hétfőn hajnalban egy vadász látta az Aggteleki Nemzeti Parkban, aki először vaddisznónak nézte az állatot. A megrémült medve előbb átkelt a Bódván, majd egy mezőgazdasági területre érve ügetésbe kezdett a közeli erdő felé. Valószínűleg jelenleg is a Martonyi erdőben tartózkodik. Valószínűleg egy fiatal kan, és a párzási időszak vége felé még mindig párját keresi.

Az észak-spanyolországi Proazában levő Nemzeti Park 85 medvéje közül az egyik kószál a parkban 2000. december 30-án. Összesen 15 barna medve született Cantabria területén 2000-ben, ami rekordnak számít ennél a veszélyeztetett fajnál. (MTI FOTÓ/EPA/EFE/J.L.Cereijido)

A szakember kiemelte, alapvetően nem jelent veszélyt az emberre, de azért érdemes nagy ívben elkerülni és nem settenkedve megközelíteni őt. A Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársaival közösen hőkamerákkal keresik az állatot, és a környező települések nyíltabb területeit is átvizsgálták.

hirado.hu