Még 500 milliót adnak, hogy lecserélje a mosógépét

2015.05.28 12:16

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtöki közleménye szerint folytatódik az Otthon Melege Program. A mosógépeket lehet majd 25-45 ezer forintos állami támogatással lecserélni.

Az Otthon Melege Program ötödik alprogramja – a hűtő- és fagyasztógépek, kazánok- és nyílászárók cseréjét célzó, valamint a társasházaknak szóló pályázatok után – új, magas energiahatékonyságú mosógépek beszerzéséhez nyújt vissza nem térítendő állami támogatást a magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek számára.

A beruházások megvalósulásával – a készülék cserével – minimum 10 %-os energia vagy évenként 20 kg szén-dioxid-megtakarítást szükséges elérni. A vissza nem térítendő támogatás mértéke minden esetben a berendezés vételárának 50 százaléka, de maximális értéke A+ kategóriájú gépek esetén 25 ezer forint, A++ kategóriájú gépek esetén 40 ezer forint, A+++ kategóriájú gépek esetén pedig 45 ezer forint háztartási gépenként.

Az alprogramban rendelkezésre álló bruttó 500 millió forint forrás elosztása régiónként történik. Szükség esetén a tárca fenntartja a jogot a régiók közötti forrás átcsoportosítására.

A pályázatok a megjelenést követően, a 2015. július 1-je és 2015. szeptember 30-a közötti időszakban, illetve a támogatáshoz rendelkezésre álló forrás kimerüléséig nyújthatók be, kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül. Ehhez a pályázóknak rendelkezniük kell ügyfélkapus regisztrációval a Kormányzati Portálon, továbbá igazolniuk kell, hogy a háztartási nagygép elhelyezésére szolgáló ingatlan a tulajdonukban áll.

A Pályázati Felhívás, a Pályázati Útmutató és annak mellékletei a mai naptól elérhetőek a www.kormany.hu webcímen. A pályázatbenyújtó felület 2015 júniusának második felétől válik elérhetővé.

hvg.hu