Még drágább lehet a cigi, mint ahogy eddig gondoltuk

2015.11.03 06:26

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által múlt héten bejelentett adóemelés miatt több száz forinttal drágulhat a cigaretta.

2016 január elsejétől új dohányipari különadó bevezetését javasolja a kormány, az egészségre különösen káros dohánytípusokat szálanként négy forint adóteherrel sújtanák. Arról már korábban írtunk, hogy ez mintegy 100 forinttal emelné a jelenleg 1000 forint körüli doboz árát.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó két dohányipari dolgozó, aki belülről ismeri a piacot, viszont azt mondta: csaknem 200 forinttal drágulhat egy doboz cigaretta, ha bevezetik a négyforintos szálankénti adózást. A dohányipari szakemberek szerint a plusz adóterhet a fogyasztókra hárítják majd a gyártók, ami jóval több terhet jelent a szálankénti négy forintnál. Erre ugyanis rá kell számolni a 27 százalékos áfát, a körülbelül 25 százalékos jövedéki adót, valamint az árrést, és ha ezeket összeadjuk, akkor jön ki a dobozonkénti 200 forintos emelés.

Mint kiemelik, egy átlagos, középkategóriás cigarettával számolva, amelynek doboza jelenleg mintegy ezer forint, hamarosan 1200 forinttal lehet kalkulálni.

Lázár János az adóemelést azzal magyarázta, hogy a cigarettázás visszaszorítása érdekében terheli meg az egészségre különösen veszélyes dohánytermékeket.

vs.hu

 

—————

Vissza