Még egy évet várnunk kell arra, hogy ismét normálisan éljünk

2020.11.16 06:01

Bár jövő nyáron már érzékelhető lesz koronavírus elleni vakcina hatása, de a rendes kerékvágásba csak jövő télre kerül vissza az élet. Ezt mondta a Pfizer-oltóanyag alkotója. Közben Európa-szerte egyre drasztikusabb korlátozásokat vezetnek be a kormányok a járvány megállítására.

koronavírus maszk ruha
 
Egymás után állították meg a motorosokat a rendőrök egy párizsi parknál. Az egyenruhások azt ellenőrizték, hogy az emberek indokoltan hagyták-e el az otthonaikat.
 
Ez az egészségügyi zárlat ugyanolyan komoly, mint a tavaszi. Ahhoz hasonlóan most is csak kivételes esetben kelhetnek útra az emberek, minden más utazás tilos, mert bárki terjesztheti a vírust"
 
 – magyarázta az egyik rendőr.
 
Franciaországban immár harmadik hete van életben az egészségügyi zárlat. Itt van Európában a legtöbb beteg. Az esetek száma kétmillióhoz közelít
 
Róma utcáin is a szokásosnál jóval több rendőrt látni. Az egyenruhások azt figyelik, hogy a járókelők megtartják-e egymástól a megfelelő távolságot.
A népszerű Via del Corsóra és a Spanyol-lépcsőre csak korlátozott számban jutottak be az emberek. Olaszországot három zónára osztották attól függően, hogy hol mennyi fertőzött van. A vörös zónában az emberek csak akkor hagyhatják el otthonaikat, ha munkába vagy orvoshoz mennek.
 
Csak kevés embert látni Kijev utcáin, és nem csak a zord időjárás miatt. Most lépett életbe az első hétvégi egészségügyi zárlat. Az üzletek többsége zárva tart, csak az élelmiszert árusító helyek, a kórházak és gyógyszertárak nyithatnak ki.
 
Valamit tenni kell, mert egyre több a fertőzött. Az emberek nem értik meg, hogy be kell tartani a korlátozásokat, ezért erővel kell őket kényszeríteni, hogy kevesebbet legyenek együtt másokkal – vélekedett ez a kijevi lakos.
 
Ukrajnában továbbra sem lassul a járvány terjedése, egy nap alatt több mint tízezer új fertőzöttet regisztráltak. A fővárosban a legrosszabb a helyzet. Koronavírusos lett az egészségügyi miniszter is.
 
A Pfizer-vakcina alkotója szerint még jó egy évet kell várni, amíg az élet visszakerül a rendes kerékvágásba.
 
Ez a tél még kemény lesz. Ha minden jól megy, év végén, jövő év elején kezdjük el szétosztani a vakcinát. Áprilisig 300 millió adagot akarunk átadni. Jövő év őszéig sokakat be kell oltani, ez rendkívül lényeges"
 
- mondta Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója.
 
Közben sok más amerikai szövetségi államhoz hasonlóan Észak-Dakota is bevezette a szájmaszk kötelező viselését nyilvános helyeken. Az Egyesült Államokban pénteken minden eddiginél több, 188 ezer új megbetegedést regisztráltak. Kórházban 68 ezer fertőzöttet kezelnek, ami ugyancsak próbára teszi az egészségügyi rendszert.
 
mti.hu / atv.hu