Még hosszabb és forróbb nyarak elé nézünk

2015.09.27 08:26

Az elkövetkező két év lehet a legforróbb az egész világon – a brit meteorológiai szolgálat komoly éghajlati változásokra figyelmeztet, amelyek elsősorban az üvegházhatás következményei.

A kutatás az El Nino jelenségre vezeti vissza a főbb okokat, amely a Csendes-óceánra gyakorol negatív hatást. A tudósok azt is hozzáteszik, hogy a nyár Európában egyelőre hűvösebb lesz egy ideig, de a világ más részein elviselhetetlen hőségre kell számítani.

A kutatók hangsúlyozták, hogy idén is rekord vagy rekord közeli volt a globális átlaghőmérséklet, 0,68 fokkal haladta meg az 1961 és 1990 közötti átlagot.

Hacsak nem lesz nagy vulkánkitörés, akkor nagyon valószínű, hogy 2014, 2015 és 2016 a legmelegebb évek között lesznek – tették hozzá a brit meteorológusok. A jelenség, amelyet most tapasztalunk, az üvegházhatású gázok okozta energia-felhalmozódás a világ óceánjaiban és a légkörben.

Az ötéves ciklusokban jelentkező El Nino hatására megváltoznak a tengeráramlatok, és ennek nyomán a korábban száraz vidékekre özönvízszerű esők zúdulhatnak, a csapadékos régiókban pedig szárazság pusztíthat. Ha az üvegházhatást okozó gázok miatti felmelegedés továbbra is folytatódik, a globális és regionális éghajlati változások hosszú távú hatásai eltörpülnek az olyan jelenségek mellett, mint az El Nino – közölték a kutatók.

mno.hu