Még jár a kedvezményes üdülés a nyugdíjasoknak

2015.06.29 06:30

Kevesebb mint 2000 nyugdíjas van, aki az Erzsébet-programban meghirdetett pályázaton nyert, de még nem élt a szállásfoglalási lehetőséggel.

Kevesebb mint 2000 nyugdíjas van, aki az Erzsébet-programban meghirdetett pályázaton nyert, de még nem élt a szállásfoglalási lehetőséggel – tudta meg lapunk. Guller Zoltán, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány elnöke elmondta: a pályázatnak köszönhetően szociális üdültetésen idén 28 ezer időskorú vehet részt, további 30 ezren pedig fürdőbelépőt kaptak, amelyet mintegy 80 fürdőhelyen használhatnak fel. – Noha a szállásfoglalások határideje elvileg már lejárt, a gyakorlatban azok a nyugdíjasok is élhetnek még ezzel a lehetőséggel, akik eddig nem tették meg­ – hangsúlyozta.

Az elnök, reagálva egyes médiumokban megjelent hírekre, miszerint több száz nyugdíjas nehezményezte, hogy önerő befizetése ellenére sem tudtak nyári üdülésen részt venni, közölte: a pályázati kiírás egyértelműen tartalmazza, hogy a nyertes jelentkezők bármikor igénybe vehetik a szociális üdülés adta lehetőséget, kivéve a nyarat. – Ennek oka nagyon egyszerű. A nagycsaládosok jobbára az iskolai szünetben tudnak elutazni, így ezt az időszakot nekik tartjuk fent­ – érvelt Guller Zoltán, aki hangsúlyozta: az alapítványhoz egy panasz sem érkezett.

Az önerő minden nyugdíjas esetében ötezer forint volt. – Azok, akik valamilyen okból mégsem akarnak vagy tudnak elutazni, és ezt telefonon vagy e-­mailben jelzik, visszakapják a pénzüket – tudatta Guller Zoltán. Ismeretes: az idén negyedik alkalommal indult Erzsébet-programban eddig több mint 180 ezren részesültek támogatásban. Az Erzsébet-táborban közel 64 ezer gyermek, 58 ezer nyugdíjas, hatezer fogyatékkal élő és 43 ezer család üdülhet kedvezményesen, minimális önerő befizetésével. Az előzetes számítások szerint az Erzsébet-programok idén több mint 6 milliárd forinttal gazdálkodhatnak, a gyermekek pedig 1000-2000 forint önerő befizetése mellett 3, illetve 6 napos, teljes ellátást és programokat biztosító kiránduláson vagy táborozáson vehetnek részt.

napigazdasag.hu