Még kilencven napig rendkívüli jogrend (+videó)

2021.02.22 17:11

134 igen, 55 nem és egy tartózkodással a Fidesz-KDNP az ellenzék nélkül is megszavazta a rendkívüli jogrend alatt hozott rendeletek 90 napos hosszabbítását.

Szavazás közben február 22-e délután
 
Fotó: Balogh Zoltán / mti.hu

 

Tavasszal az ellenzéki képviselők azért nem támogatták a rendkívüli jogrend bevezetését, mert az határidő nélkül, gyakorlatilag korlátlan időre adta meg a felhatalmazást a kormánynak arra, hogy rendeletekkel irányítsa az országot. Akkor az ellenzéki politikusok többször jelezték, hogy ha bekerülne a törvénybe egy határidős kitétel, akkor támogatnák a dolgot, Orbán Viktor erre nem volt hajlandó. Nagy taktikai játék volt: 
 


 
Majd a kormány novemberben a felhatalmazási törvény új verzióját nyújtotta be, amely lehetővé tette, hogy a rendkívüli jogrend idején hozott rendeletek 15 nap helyett 90 napig legyenek hatályosak. Mivel ebben már szerepelt időkorlát az ellenzék megszavazta a javaslatot. Ez a határidő letelt, és most Varga Judit igazságügy miniszter újabb hosszabbítást kért az országgyűléstől. Az új törvényben a kormány értékelte saját munkáját is:
 
„az Országgyűlés politikailag elismeri a Kormány eddigi, a járvány megakadályozására tett lépéseit.” Erre közleményben reagált Jakab Péter, a Jobbik elnöke: „A lábadat ne csókoljam meg, te kis mini Putyin?"
 
Tehát az ellenzéki pártok nem támogatták a javaslatot. Az MSZP elnöke, Tóth Bertalan a törvény február 17-ei vitájában kritizálta a kormány vészhelyzet alatt hozott intézkedéseit, amivel szerinte ez idő alatt “alkotmányba foglalták a lopást, tönkretették az egyetemi autonómiát és elhallgattatták a Klubrádiót”.
 
Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője hiányolta, hogy semmilyen önkritikát nem gyakorolt a kormány, egyetlen hibát sem találtak a saját munkájában. és nem ismerték el, hogy nagyon súlyos hibákat követtek a járványkezelés közben. 
 
A DK-s Arató Gergely a vitában arról beszélt, hogy káros, hibás, hatástalan intézkedésekhez kértek utólag hozzájárulást. Azért szavaznak nemmel a vészhelyzeti törvényre, mert a kormány a rendkívüli jogrendet arra használja, hogy a vakcinaengedélyezést surranópályán folytassa le, az egészségügyi dolgozók státuszát módosítsa, ingyenes parkolást vezessen be, büntessék az önkormányzatokat, növeljék az államadósságot, közben Mészáros Lőrinc szállodáira, vadászkiállításra költik a pénzt.
 
Hollik István a Fidesz kommunikációs igazgatója már korábban reagált az ellenzéki pártok elutasítására: 
 
Aggasztó belegondolni, mi lenne, ha a baloldalon múlna a veszélyhelyzet meghosszabbítása...Ők Magyarország kudarcában érdekeltek, mi viszont Magyarország sikerében és biztos vagyok benne, hogy összefogással ezt a vírust le fogjuk győzni és a gazdaságot is újra fogjuk indítani”
 
 
Ács Dániel
444.hu