Még mindig rengeteg nyugdíjast látni az utcákon! Tippek arra, hogyan tartsuk otthon az időseket a koronavírus-járvány ideje alatt

2020.03.18 09:07

Hiába folyik már a csapból is, hogy az idős korosztályt veszélyezteti leginkább a koronavírus, még mindig rengeteg nyugdíjast lehet látni az utcákon.

A kormány is azt javasolja, hogy az idősek mindenképpen maradjanak otthon
 
Fotó: Balogh Zoltán / mti.hu
 
Sz. Látó Judit mentálhigiénés szakember azt tapasztalja, hogy míg fiatalok többsége nagyon komolyan veszi a járványt, addig az idősek egy része talán nem is érti, mi történik körülöttünk.
 
– Az idősek már sok mindent megéltek, világháborút, az 56-os forradalmat, megszállást, éhezést, így érthető, ha azt gondolják, majd valahogy ezt is átvészeljük – kezdte a szakember, aki szerint nagyon fontos megértetnünk az idősekkel: ezúttal egy láthatatlan ellenséggel van dolgunk, s csak úgy védhetik meg magukat, ha nem mászkálnak ki a lakásból.
 
A tegnap készült felvétel alapján, még mindig sok idős ember van az utcán
 
A szakemberek sem véletlenül hangsúlyozzák: a veszélyeztetett korúak kérjenek segítséget az ügyintézésben, az önkormányzatra is támaszkodhatnak. Lépten-nyomon ajánlásokat olvashatunk, az iskolákat bezárták, akit lehetett, otthoni munkavégzésre köteleztek. Így próbálják lassítani a járvány terjedését. Ági néni (72) egyáltalán nem fél:
 
– Sok mindent megéltem már, nem ijeszt meg egy vírus. Szájmaszkot nem hordok, hiszen az csak a továbbfertőzéstől véd. Bár járvány van és súlyos a helyzet, véleményem szerint mégsem kapnak megfelelő tájékoztatást az emberek – mondta, miközben a megvásárolt pékárut a táskájába gyömöszölte.
 
Ági néni egyáltalán nem fél, maszkot nem hajlandó hordani
 
Fotó: Fuszek Gábor
 
– Ne ítélkezzünk elhamarkodottan, a népharag az idősekkel szemben most nem segít. Lehetséges, hogy csak nem érti, mi folyik körülötte, miért fontos a távolságtartás, az otthonmaradás – mondta a szakértő, hozzátéve: fontos a türelem, hiszen nem mindenkit könnyű meggyőzni arról, hogy érte és nem ellene szólnak az intézkedések.
 
 
– A rokonok annyit tehetnek, hogy többször is felhívják a nagyszülőket, majd nyugodt hangon, egyszerűen és érthetően elmagyarázzák, miért kell betartani az ajánlásokat. Ha a szép szó nem segít, akkor forduljunk olyan baráthoz, szomszédhoz, akiben a nagymama megbízik. Tudjuk meg, ki az, akinek a szavait nem csupán meghallja, de meg is érti – tanácsolta a szakember, aki szerint az is jó, ha otthoni feladatot adunk a nagyszülőknek.
 
A Blikk korábban arról kérdezte olvasóit, mit gondolnak, miért nem maradnak otthon a 60–70 év felettiek, őket fenyegeti ugyanis legjobban a koronavírus.
 
A válaszadók 28 százaléka szerint a nyugdíjasok nem fogják fel, hogy baj van, 27 százalék pedig úgy látja: nincs segítség, muszáj elhagyniuk a lakást. 18 százalék arra szavazott, nem veszik elég komolyan a kialakult helyzetet, 13 százalék a magyaros hozzáállás számlájára írja mászkálást. Egyesek azt gondolják, az időseket nem is érdekli a járvány, míg mások szerint nem tudják, hogy vészhelyzet van. Nagyon sokan úgy gondolják, nincsenek felkészülve az önkormányzatok arra, hogy az egyedül maradt időseknek segítsenek, pedig hamar lépniük kellene.
 
blikk.hu