Meg ne igya ezt a "gyógyteát", mert belehalhat

2016.02.02 20:08

"A tiszafából készült teafőzet fogyasztása veszélyes, esetenként végzetes kimenetelű is lehet" - hívta fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, miután az emberek agyatlanul osztogatni kezdték egy méltán ismeretlen életmódoldal receptgyűjteményét, amelyben a torokfájásra javasolt főzetek között a tiszavirágból készült teát is feltüntették.

Az áltudományos, ezoterikus, egyúttal rendkívül népszerű oldalak tevékenységéről és működési modelljeiről korábban már több cikkben írtunk, esetenként több százezer követőt gyűjtenek össze a facebookon, híveik pedig sokszor forráskritika nélkül fogadják az ott olvasott információkat. Ezért tarthatta szükségesnek az OGYÉI is, hogy felhívja az emberek figyelmét, a tiszavirág nem csak a torokfájásnak vet véget, hanem úgy általában az életnek is.

A teljes méretű képhez kattints ide

A közönséges tiszafa vagy tiszafenyő ugyanis - a magköpeny kivételével - mérgező növény, felhasználása semmilyen formában, teaként sem javasolt, veszélyes. Fogyasztása esetén a mérgezéses tünetek - izgatottság, hányás, hasmenés - gyorsan kifejlődnek. Az idegrendszeri tünetek izomrángásokban, görcsökben, nehézlégzésben nyilvánulnak meg. Keringési és légzési zavarok is kialakulhatnak, melyek eszméletvesztéshez, és végül szívelégtelenséghez, súlyosabb esetben halálhoz vezethetnek.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet arra kéri a lakosságot, körültekintően járjon el az interneten keringő receptekkel kapcsolatosan.

Kérjük, hogy a laikusok által közreadott gyógyhatásúnak vélt szereket, főzeteket mindig fenntartással kezeljék, forduljanak háziorvosukhoz, illetve érdeklődjenek a gyógyszerészeknél - írják.

penzcentrum.hu