Még nem késő beoltatni magunkat influenza ellen

2015.01.11 06:04

Az Országos Epidemiológiai Központ friss jelentése szerint Magyarországon még nem terjed járványosan az influenza, így még nem késő védőoltást kérni – erre hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szombaton.

A védőoltás biztonságos, és egyben segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövődményekkel járó betegséget. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is egyértelműen javasolja az influenza elleni védőoltásokat ebben a szezonban – közölték.

A 60 évesnél idősebbek, bizonyos krónikus betegségekben szenvedők, a terhesek, továbbá az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók háziorvosuktól, illetve foglalkozás-egészségügyi orvosuktól kérhetik a térítésmentes influenza elleni védőoltást. A jogosultak köréről részletesebben a www.antsz.hu oldalon az "Influenza" menüpontban és a háziorvosoknál lehet tájékozódni.

Idén is többféle influenza elleni vakcina kapható a patikákban, így azok is beoltathatják magukat influenza ellen, akik nem jogosultak térítésmentességre.

Európa több országában hétről hétre emelkedik az influenzás betegek száma, sokfelé kiterjedt influenzajárvány van. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központnak jelentést küldő országok közül Svédország, Anglia, Hollandia és Portugália is ezek közé tartozik.

Magyarországon még nincs járvány, december 29-e és január 4-e között 3700 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – írta az ÁNTSZ.

mti.hu