Még nincs vége: lépnie kell a jegybanknak, folytatódhat a törlesztők drágulása – Ekkor várható döntés

2022.06.28 07:54

Az infláció és a forint drámai gyengülése miatt újra lépnie kell a Magyar Nemzeti Banknak (MNB): a kamatemelést két forgatókönyv szerint is megteheti a jegybank. Ezt pedig már a magyar családok pénztárcája is jelentősen megérezheti.

Az MNB ezen a héten folytatja a kamatemeléseit. Az elemzők úgy vélik, még az sem tűnik elképzelhetetlennek, hogy a jegybank monetáris politikai irányváltást hajt majd végre, s ha ez megtörténik, a befektetőknek néhány nap leforgása alatt jó eséllyel csak egyetlen kamattal kell számolniuk.
 
Kedden tartja a jegybanki alapkamatról szóló kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank, az egyhetes betéti kamatról szóló tendert pedig – szokás szerint – csütörtökön hirdetik ki.
 
Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint két forgatókönyv is létezik a kamatdöntéssel kapcsolatban. Úgy véli, a legjobb az lenne, ha a jegybank feladná a 
 
két kamattal történő operálást, és egy lépésben egybevonná a kettőt, iIlletve, ha a továbbiakban irányadó kamatként már nem az egyhetes betéti kamatot kommunikálná, hanem a jegybanki alapkamatot.
 
Ez szerinte azért lehetne járható út, mert az infláció az egekben van, és tovább emelkedik majd, a forint árfolyama pedig iszonyatosan gyenge. Hozzátette: ráadásul a két héttel ezelőtti, előre be nem jelentett egyhetes betétikamat-emelés nem hozta meg a remélt eredményt.
 
forrás: mti. hu / blikk.hu