Még sohasem volt ekkora deficit nyolc hónap alatt

2018.09.07 17:06

155 milliárd forintos mínusszal zárta az augusztust a költségvetés, ezzel az első nyolc hónapban a kumulált hiány 1646 milliárd forintot ért el - derül ki a Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatójából. 

Képtalálat a következőre: „államháztartási hiány https”
 
Augusztusban 155,3 milliárd forintos deficittel zárt az államháztartás, ami a 2017-es után a második legmagasabb nyolcadik havi deficit. A havi egyenleget rontotta, hogy a PM közlése szerint az iskolakezdés megkönnyítése érdekében a szeptemberben esedékes családi támogatásokat - így többek között a családi pótlékot - már a nyár utolsó hetében kifizette a Magyar Államkincstár, ami összességében 30,7 milliárd forintot jelentett.
 
Még sohasem volt ekkora deficit nyolc hónap alatt
 
A számokból az is kiolvasható, hogy az uniós források egyenlege augusztusban is mínuszos volt: a kormány 79 milliárd forint értékben költött ilyen célokra, miközben Brüsszeltől 21 milliárd forintnyi bevétel érkezett az államkasszába.
 
Az első 8 hónap
 
Ezzel az év első nyolc hónapjában már 1646 milliárd forint volt a deficit, a korábbi évekkel összevetve ez kifejezetten magas.
 

Még sohasem volt ekkora deficit nyolc hónap alatt

 
 
Az éves előirányzathoz viszonyítva is kimagasló a 121%-os érték, legutóbb 2011-ben láttunk ennél magasabb értéket. 
 
Még sohasem volt ekkora deficit nyolc hónap alatt
 
Azt is tudjuk, hogy mi okozza ezt a nagyobb elszaladást a költségvetésben, elsősorban az uniós források egyenlege a ludas, vagyis, hogy a kormány megelőlegezi az uniós projektek finanszírozását. A tárca közlése szerint ugyanis augusztus végéig az uniós kiadások elérték az 1388,5 milliárd forintot, ezzel szemben mintegy 183 milliárd forint bevételt tudott csak elszámolni az államkassza Brüsszelből.
 
Még sohasem volt ekkora deficit nyolc hónap alatt
 
Még sohasem volt ekkora deficit nyolc hónap alatt
 
A kiadási oldalon a pusztán hazai forrásból megvalósuló fejlesztések emelhetők ki, mint például a közúthálózat felújítása, a Modern Városok Program, az Egészséges Budapest Program, valamint a különféle vállalati beruházások támogatása - teszi hozzá a minisztérium. A bevételek közben emelkednek: 2018. augusztus végéig általános forgalmi adóból 169,3 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 170,4 milliárd forinttal több bevételt számolhatott el a költségvetés, míg a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok 187,6 milliárd forinttal haladták meg a tavalyi év azonos időszakának befizetéseit.
 
Az uniós módszertan szerinti 2,4%-os GDP-arányos hiánycél az érdemben 4% feletti gazdasági bővülés mellett pedig reális, elérhető - nyugtat meg mindenkit a tárca.
 
portfolio.hu