Még sok a bizonytalanság a Miskolci Operafesztivál körül (+ videó)

2020.04.21 16:46

A hagyomány nem szakad meg, de a program módosul. Az operafesztivál szervezői is átformálják eredeti terveiket a koronavírus járvány miatt. A jelenlegi helyzetben a megszokott, tíznapos nívós fesztivált nem lehet megszervezni, de 2020-ban sem marad opera nélkül Miskolc.

Az operafesztivál nyitófelvonulása 2019-ben
 
Fotó: Végh Csaba
 
Tavaly hatalmas parádéval indult a 19. Bartók Plusz Operafesztivál. Tíz napon át volt az opera fővárosa Miskolc. Idén viszont a koronavírus a hagyományos operaünnep szervezését is ellehetetlenítette. A szervezők és a város folyamatosan egyeztet. A legfontosabb program, a José Carreras koncert várhatóan nem marad el.
 
 - Át fogjuk helyezni új időpontra, de erről akkor tudunk nyilatkozni, amikor már látjuk a járvány végét. A szokásos tíznapos fesztivál, az nyilvánvalóan nem tud megtörténni – tájékoztatott Kesselyák Gergely, a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója. 
 
Kesselyák Gergely
 
Fotó: Mocsári László
 
A szervezők azért dolgoznak, hogy így se maradjanak a miskolciak opera nélkül. Az egyik legnépszerűbb program, az ezrek operája is veszélybe került idén. A szervezők folyamatosan készítik a műsorterv-variációkat. Egy nyári program elkészült, de ahogy az idő halad, már az is egyre inkább veszélyben van. A legbiztosabbnak most az tűnik, hogy decemberben lesznek programok.
 
- Ahogy telik az idő, naponta menekülünk az időben tovább és tovább. Elkészítettünk egy háromnapos programot is, ami már viszont decemberre vonatkozik. Ha nem tudnánk a négynapos fesztivállal sem nyáron, sem ősszel előjönni, akkor a karácsonyt megelőző időszakra van egy háromnapos tervünk. Ez már persze már más műsorokat tartalmaz – nyilatkozta Kesselyák Gergely. 


A fesztivál nem marad tehát el, de sok kérdés még bizonytalan a koronavírus járvány miatt. Egy dolog azonban biztos, 2020-ban sem marad opera nélkül a miskolci közönség, de a 20. jubileumi hagyományos fesztivált várhatóan jövőre tartják majd meg teljes pompájával.
 
minap.hu