Még több rászorulónak segít a kormány

2015.01.09 19:41

A duplájára, hatmilliárd forintra nő a rászorulók üdülési támogatása ebben az évben – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.

Mint mondta, az Erzsébet-utalványok forgalmazásából származó több mint tízmilliárd forintból az elmúlt három évben 400 ezer embernek, közte 200 ezer gyermeknek az üdülési lehetőségét teremtették meg. Hozzátette: a programmal eddig háromezer hátrányos helyzetű kisgyermeket értek el, reményei szerint ez a szám 2015-ben 15 ezerre nő, és növelni szeretnék a programban részt vevő határon túli gyermekek számát is.

A pénzből hárommilliárd forintot szánnak a nyugdíjasok, nagycsaládosok, fogyatékosok pihenésére, és ugyancsak hárommilliárd forintot szánnak a gyermekek nyári táboroztatására. Guller Zoltán, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány Kuratóriumának elnöke a tájékoztatón szólt arról, hét célcsoport számára csaknem hetven pályázatot írtak ki. A pályázatok péntektől az alábbi oldalon érhetők el.

 

A pályázatok beadása lépcsőzetesen történik
Először a nyugdíjasok számára biztosított üdülési és fürdőpályázat jár le harminc nap múlva. A nyugdíjas-üdülési pályázatnál 5 ezer forint önerőt kell befizetni, a fürdőjegypályázaton pedig 2500 forint befizetésével országosan 60 fürdőt vehetnek igénybe a nyugdíjasok. A nagy érdeklődésre tekintettel a keretösszeget 30 százalékkal megemelték a tavalyihoz képest.

A gyermektábori pályázatok is megjelentek pénteken az alapítvány internetes oldalán, a gyerekek 1000 forint önerő mellett vehetnek részt a hatnapos, teljes ellátást és egész napos programokat biztosító táborokban. Tavaly 200 ezer gyermek jutott így üdülési lehetőséghez – tette hozzá.

 

A kormány kiemelt figyelmet fordít a szociálisan rászorulókra
Guller Zoltán elmondta: tavaly 43 ezer nagycsaládos vett részt a programban, az ő pályázataikat február 12-ig várják, de külön pályázatok vannak a fogyatékossággal élőknek, a közlekedési, valamint a postai ágazatban dolgozóknak, illetve a köznevelési intézményekben foglalkoztatottaknak.

Kurucz Éva kormányszóvivő hangsúlyozta: a kormány kiemelt figyelmet fordít a szociálisan rászorulókra, a gyermekek ingyenes étkeztetése, az ételcsomagprogram, az ingyenes tankönyvek és a szociális tűzifaprogram mellett a felelős gondoskodás jegyében a szociális üdültetési rendszert is tovább működteti ebben az évben is.

mno.hu