Megalakult a nyugdíjaspárt

2017.01.31 15:17

Megtartotta alakuló ülését és Nyugdíjas Párt 50+ néven indult el a mai nappal a nyugdíjasok által szervezett, alapított és a jövő évi országgyűlési választásokon ringbe szálló új párt. Az alapítók kifejezetten a nyugdíjasok érdekeit szeretnék képviselni, elsősorban olyan témákban, amelyek egységesen fontosak minden idős embernek s nem mélyítik a korosztály amúgy is erőteljes megosztottságát. Ilyen például a nyugdíj, az egészségügyi ellátás vagy az időskori diszkrimináció. Eredetileg Idős Demokraták Szövetsége néven szervezték a pártot, ám végül Nyugdíjas Párt 50+ névre váltottak, ugyanis sokaknak nem tetszett a Fideszre hasonlító IDSZ (Idesz). Az 50+, ahogy magukat hívják, mindenképp el akarta kerülni, hogy látszólag is köze legyen a kormánypárthoz.

Az alapítók sajtótájékoztatót tartottak az alakuló ülés után. Az eseményen bemutatták a párt vezető tisztségviselőit. Az 50+ célja elérni a vidéki választópolgárokat is, épp ezért a grémiumokban helyet kaptak a többi mellett a Nyírségből, az Őrségből, Szegedről, Szombathelyről származó, eddig civil szervezetekben aktív szerepet vállaló vezetők is. Olyan emberekről van szó, akik szűkebb vagy tágabb környezetükben eddig is a közösségek szervezői voltak.

Ahogyan arról korábban hírt adtunk, konkrét elképzeléseik is vannak arra, hogy miként lehetne javítani a nyugdíjasok mára tarthatatlanná vált helyzetén. A többi között az 50+ hozzányúlna a legkisebb nyugdíjhoz, amely értéke 28 800 forint, s 2008 óta változatlan. Az összeget legalább ötvenezer forintra kellene emelni szerintük. Nemcsak az alakuló párt, de a szakszervezetek és a nyugdíjasszervezetek is ugyanazt szeretnék.

Kabai Tibor beszámolt róla, hogy a vezetés ideiglenes, október elején megnézik, addig mire jutottak. A szakmai anyagokat, köztük a programfinanszírozásról szólókat is az év folyamán dolgozzák ki, s a választásokra kész válaszaik lesznek. Arra a kérdésre, hogy tervezik-e bármely politikai erővel a szövetséget, a párt vezetése azt válaszolta, olyan erősek szeretnének lenni, hogy az 50+ legyen az, akit megkeresnek az együttműködések érdekében.

168ora.hu