Megalakult az Esélyegyenlőségi Tanács Miskolcon

2015.05.13 07:50

Tíz ezer fogyatékkal élő érdekeit képviselik majd a városban. Utcafórum, interaktív kiállítás és parabike felvonulás hívta fel a figyelmet a fogyatékkal élőkre a szakmai napon.

Ezek a három kerekű járgányok az úgynevezett parabike-ok. A különleges biciklik a mozgássérülteket segítik. Ugyan úgy, ahogy a Miskolcon működő több civil szervezet is. A Szimbiózis Alapítvány például 16 éve alakult azért, hogy esélyt adjon a fogyatékkal élőknek a munkára, rehabilitációra. Azt mondják ezeknek az embereknek a foglalkoztatása nem pénz kérdése.

    "Például az önkormányzat is egy nagy foglalkoztató, és nem teljesíti azt a kvótát, hogy hány embert kell fogyatékost foglalkoztatnia és befizet egy speciális adót. Tehát ha egy jó együttműködés az elindul, akkor az az önkormányzatnak is jó, hogy tud olyan embereket foglalkoztatni, akiknek gyakorlatilag a bérfedezete megvan, csak nem adóként fogja ezt kifizetni." - mondta Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke.

Miskolcon, a város napján alakult meg az Esélyegyenlőségi tanács. Ezzel együtt a Rehabilitációs Foglalkoztatási Tanácsot is létrehozták.

    "Júniustól jelennek meg azok a pályázati felhívások, amelyekre ilyen projektötleteket vagy a városnak, vagy a civil szervezeteknek, vagy konzorciumban együtt kell, hogy benyújtsunk, hogy valami konkrét aprópénzre váltott eredménye legyen ennek a kezdeményezésnek." - mondta Kiss Gábor, alpolgármester.

Kósa Ádám az első olyan Európa parlamenti képviselő, aki jelnyelven tud csak kommunikálni. A Tanács megalakulását a siker kulcsának tartja, ahol egy asztalnál, közös célért dolgoznak az érintettek és a gazdasági szereplők is.

    "Egy asztalhoz ülnek, ez már fél megoldás, és az információ cserét úgy lehet a legjobban megoldani, hogy gyakorlatba átültessük, és a siker kulcsa, hogy beszéljünk róla. Én abban is biztos vagyok, hogy a „semmit rólunk nélkülünk” alapelv alapján a fogyatékossággal élők fogják tudni a legjobb megoldásokat bemutatni a többieknek." - mondta Kósa Ádám, Európa Parlamenti képviselő.

minap.hu