"Megalázó, szégyenteljes" - Támadják Varga bejelentését

2016.04.20 12:12

Miután Varga Mihály bejelentette, hogy jövőre 0,9 százalékos lesz a nyugdíjemelés, többen is támadták a költségvetés tervezetét. A Nyugdíjasok Országos Szövetsége a jövőre tervezett emelés mértéke, módja és indoklása ellen tiltakozott, Korózs Lajos szocialista politikus az évezred legnagyobb pofátlanságának, a PM pedig szégyenteljesnek nevezte a döntést.

Varga Mihály

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaság hétfői számában megjelent interjúban közölte: jövőre 0,9 százalékos lesz a nyugdíjemelés. A költségvetés készítésekor cél, hogy az ellátások megőrizzék reálértéküket, ezért a tervezett infláció mértékével egyező nyugdíjemelésre tesz a kormány javaslatot - indokolta.

Felháborodtak a nyugdíjasok

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége szerint "a nyugdíjas társadalom elkeseredéssel és felháborodással fogadta" Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentését. A szervezet közleményében kifogásolta, hogy egyeztetés nélkül döntött a kormány. Felidézték: korábban az Idősügyi Tanácsban minden lényeges témánál jelen volt és érdemben befolyásolta a döntéseket a nyugdíjas érdekvédelem.

Az indokok sem megfelelőek

Elkeserítőnek nevezték, hogy a rendszerváltás utáni időszakban - amióta létezik szabályozott évenkénti nyugdíjemelés - 2017-ben fogják a legalacsonyabb nyugdíjemelést kapni, és felháborítónak tartják, hogy a tervezett intézkedés indoklására "olyan érveket hozott a kormány, amelynek véleményünk szerint nincs köze a nyugdíjas fogyasztói szokásokhoz, érdemben nem befolyásolják azokat".

A szervezet szerint értelmetlen 8 hónappal korábban közreadni egy olyan tervezett lépést, amely nem számol a hátralévő hónapok gazdasági és politikai folyamatainak valóságos alakulásával.  Hozzátették: a társadalom valamennyi rétege, nyugdíjasok és leendő nyugdíjasok egyaránt abban érdekeltek, hogy a mainál egy sokkal igazságosabb, méltányosabb, tervezhetőbb, átláthatóbb, és fenntartható nyugdíjrendszer épüljön ki Magyarországon. A közlemény szerint a Nyugdíjasok Országos Szövetsége 1988-ban alakult korosztályos érdekvédelmi szervezet, 36 tagszervezettel, országos lefedettséggel, a tagszervezetekben mintegy 130 ezer taggal.

PM: jogos a felháborodás

A PM szerint jogos a nyugdíjasok felháborodása, hiszen csak pár száz forintot jelent a Fidesz-kormány nyugdíjemelési terve. Az idősek többségét nem vigasztalja, hogy alacsony az infláció, mert a nyugdíjasok más termékeket vásárolnak, mint az aktív korúak, ezért jellemzően nagyobb drágulással szembesülnek. A PM ezért azt javasolja, hogy a nyugdíjemelést a nyugdíjasok által fogyasztott cikkek áremelkedéséhez igazítsák, a legszegényebb időseken pedig alapjövedelemmel segítsenek. A párt nem a jól keresők adóját csökkentené, hanem a kiszolgáltatott helyzetben lévők jogos jussát és a méltó öregkort biztosítaná - írta Tordai Bence.


DK: ennyit értek a magyar reformok

A Demokratikus Koalíció megalázónak tartja, hogy a kormány jövőre az inflációt követve 0,9 százalékkal "növelné" a nyugdíjakat. Az ellenzéki párt a rendszerváltás óta eltelt 26 év legalacsonyabb és egyben legmegalázóbb nyugdíjemelésének nevezte a kormány tervét. Mint írták, az orvosok, ápolók, pedagógusok, tanárok, szociális munkások, kereskedelmi dolgozók és a kereső korú lakosság után a nyugdíjasok is megtapasztalhatták, mennyit is érnek a "magyar reformok": egyetlen százalék növekedést sem. Az ellenzéki párt szerint is jogos a Nyugdíjasok Országos Szövetségének felháborodása. Kitértek arra is, hogy a DK bevezetné a nyugdíj extrát, és a megfelelő gazdasági növekedés esetén a nyugdíjasokat is részesítené az ország gyarapodásából.

Korábban írtuk: Korózs Lajos az évezred legnagyobb pofátlanságának nevezte, hogy a jövő évi költségvetésben 0,9 százalékos nyugdíjemelést szán az idős emberekre a kormány, miközben Matolcsy György fizetését két és félszeresére emelik. Az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy állami cégvezetők átléphetik az ötmilliós havi fizetést, így a bónuszokkal együtt akár 70-90 millió forintot is hazavihetnek évente. Ez a kormányzati magatartás méltatlan és igazságtalan az idős emberekkel és a magyar társadalommal szemben – jelentette ki az ellenzéki képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján, ezért követelte a tisztességes nyugdíjemelést, amit a szocialista párt már többször az Országgyűlés elé terjesztett, de a Fidesz minden alkalommal elutasított.

Korózs figyelmeztetett: ma 73 ezer olyan ember van Magyarországon, akinek a nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot, és 364 ezer, aki járadékot kap, és az nem éri el ezt az összeget. A politikus azt kérte az idős emberektől, hogy írják alá a lopásgátló népszavazási íveket, mert szerinte csak így lehet megállítani a Fidesz ámokfutását, hat éve tartó gátlástalan lopását, amelynek szimbóluma lett az állami cégvezetők bérplafonjának eltörlése és az állami földek eladása. E két ügyben is gyűjtik a népszavazáshoz az aláírásokat - jelezte.

nepszava.hu