Megélni, minimálisan

2015.11.19 06:07

Európai polgári kezdeményezést indít két szocialista képviselő a minimálbér nettó összegének megemelésére az unió tagállamaiban – jelentette be Gúr Nándor egy nappal a minimálbérről tartott hazai érdekegyeztető tárgyalások folytatása előtt. Az ellenzéki párt szerint Magyarországon most 96 ezer forintos nettó minimálbérnek kellene lennie.

A szocialisták folytatják a fizetésemelésekért kezdett kampányukat, mert az utóbbi évek tapasztalatai alapján nincs sok remény a bértárgyalások sikerére – hangzott tegnap Gúr Nándor helyzetértékelése. A szocialista párt parlamenti képviselője bejelentette, hogy Szanyi Tibor EP-képviselővel az MSZP vezetőinek, továbbá a párt parlamenti frakciójának támogatásával európai polgári kezdeményezést indítanak, hogy a közösség tagállamaiban, köztük Magyarországon is a minimálbér nettó összege érje el, illetve haladja meg az adott államban meglévő nettó átlagkereset 60 százalékát.

A csaknem 160 ezer forintos hivatalos hazai átlagkereseteknek a kötelező legkisebb munkabér mostani nettó 68 750 forintos összege mindössze a 43 százalékát teszi ki, míg 2010-ben 46 százalékos volt ez az arány. A párt számításai alapján a magyar dolgozóknak már most 96 ezer forintot kellene hazavinniük, de céljuk, hogy az összeg haladja meg a 100 ezret. Gúr Nándor szerint az a furcsa helyzet állt elő, hogy a fizetések megemeléséért nem a munkaadókkal kell harcolni, hanem a kormánnyal, hiszen Lázár János már a nyár elején kőbe véste, hogy 2016-ban 110 ezer forintos minimálbérrel számoljon mindenki, vagyis az érdekképviseletek bármilyen javaslattal állnak elő, az eleve kudarcra van ítélve.

Az európai polgári kezdeményezés lehetőségét a Lisszaboni Szerződés, vagyis az unió alapdokumentuma 2012-ben nyitotta meg, hogy legalább a tagállamok negyedében, vagyis 7 országban élő egymillió állampolgár aláírásával javasolni lehessen az Európai Bizottságnak egyes kérdésekről egységes javaslat megfogalmazását. Az aláírásgyűjtésre egy évük van a kezdeményezőknek. Szanyi Tibor ezzel párhuzamosan az európai képviselőket is igyekszik megnyerni az ügynek, mert a parlament fele már szintén elindíthatja a jogalkotási folyamatot. A szocialista politikus a nyáron többször is sürgette az egységes uniós minimálbér fogalmának és gyakorlatának bevezetését, mert ma a kontinens gazdagabb országaiban 10 euró körül van a minimális munkaóradíj, míg Magyarországon a 2 eurót sem éri el, a közmunkások óradíja pedig csak 1 euró.

Gúr Nándor tegnapi sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá, hogy ez a folyamat akár két évet is igénybe vehet, rövidtávon annyit tehetnek, hogy figyelmeztetik a kormányt, következményei lehetnek, ha nem adja fel eddigi mohóságát. Az ellenzéki párt számításai szerint már 100 ezer forint fölött járna a nettó minimálbér, ha az Orbán-kormány nem terheli meg a legkisebb fizetések bruttó összegét 32 ezer forintos járuléktöbblettel. Hiába emelkedtek ugyanis a bruttó bérek – amire a kormányzati sikerpropagandát építik (és amire a Fidesz frakció tegnap kiadott válaszközleménye is emlékeztetett), az elvonások miatt a minimálbér vásárlóértéke csökkent. A béremelés fedezeteként tehát elsősorban a járulékcsökkentést nevezte meg a szocialista képviselő, de emlékeztetett a GDP növekedésből fakadó forrástöbbletre, és arra, hogy a feketegazdaság elleni lépések vagy az adó- és vámhátralékok behajtásának szigorítása is ezer milliárdokat hoznának az államnak.

Gúr Nándor arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a minimálbérek kérdésében vezeti félre a dolgozókat a kormány, nem tartotta be az ígéreteit a korkedvezményes nyugdíjba vonulás új lehetőségeinek kidolgozásáról sem, márpedig ezek a hazugságok előbb-utóbb a munkabékét veszélyeztetik az országban. Nem kívánja a sztrájkhangulat kialakulását – mondta a Népszavának, de ennek kockázatával az ország vezetésének számolnia kell, mert a felelőtlen viselkedés következményekkel jár.

Gulyás Erika
nepszava,hu