Megérkezett a kormány döntése: nagy béremelést kapnak a háziorvosok

2020.11.26 06:22

Az alapellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók is béremelésben részesülnek 2021-ben - derül ki a kormány szerdán megjelent határozatából. Mindez nem kevés költségvetési kiadással jár, ugyanis a háziorvosi rendszer jövőre betervezett költségvetési kiadásai így 50%-kal emelkedhetnek.

illusztráció

 

Fontos és régóta várt kormányhatározat jelent meg a szerda esti közlönyben, a "Kormány 1848/2020. (XI. 25.) Korm. határozata az alapellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók béremeléséhez szükséges 2021. évi forrás biztosításáról" címmel. A négy pontból álló kormánydöntés a következőket tartalmazza:
 
  1. A kormány felkéri az emberi erőforrások miniszterét, hogy a háziorvosok praxisközösségekbe, a házi gyermekorvosok csoportpraxisokba történő szerveződése érdekében teremtse meg a praxisközösségek, csoportpraxisok jogi kereteit. Ennek felelőse Kásler Miklós EMMI miniszter és a határidő 2021. december 31.
  2. A kormány felkéri az emberi erőforrások miniszterét, hogy a háziorvosi és házi gyermekorvosi, illetve az alapellátást nyújtó fogorvosi körzetek kialakításához adott szempontrendszerét aktualizálja és elektronikus formában tegye közzé a kormányzati honlapon. Ennek határideje 2021. január 1.
  3. A kormány 71,558 milliárd forinttal emeli meg a 2021-es költségvetés kiadási oldalán a "Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás jogcím előirányzatot" a béremelés fedezése érdekében. Ennek határideje: 2021. január 1-jét követően azonnal.
  4. Egyúttal pedig a pénzügyminiszternek a 2022-es és 2023-as költségvetés tervezése során gondoskodnia kell a szükséges fedezet betervezéséről. Itt nem egyértelmű számunkra, hogy a "szükséges fedezet" mit is takar: a 2021-ben beépített magasabb összeget kell biztosítani a rá következő 2 évben is, vagy pótlólagos emelést tervezett be a kormány itt is, akárcsak az orvosok esetében (ahol 3 év alatt valósul meg a béremelés).
 
Érdemes megjegyezni, hogy a 71 milliárd forint feletti kiadási többlet nem kevés összeg általában sem ha költségvetési kiadási többletként vizsgáljuk az összeget. Ha pedig ahhoz viszonyítjuk, hogy a nyáron elfogadott 2021-es költségvetésben jelenleg a Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás kiadási soron 139,547 milliárd forintos szám szerepel, akkor egyenesen óriási emelésről beszélhetünk.
 
EZEK SZERINT UGYANIS A HÁZIORVOSI JÖVEDELMEKET 2021-BEN EGY LÉPÉSBEN 50%-KAL EMELI A KORMÁNY, HA CSAK A KÖLTSÉGVETÉSI FORRÁSOK EMELÉSÉT NÉZZÜK.
 
 
Részlet a 2021-es költségvetési törvényből.
 
portfolio.hu