Megérkezett a Margitszigetre a dél-koreai katonai mentőcsapat

2019.05.31 12:34

Néhány perccel tíz óra után megérkezett a Margitszigetre a dél-koreai katonai mentőcsapat, akik a szerdai hajókatasztrófa miatt érkeztek Budapestre.

 
A szigeten a szökőkút előtti parkolórészen kialakított operatív vezetési ponton Hajdu János vezérőrnagy, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója fogadta a speciális mentőket. A vezetési ponton már itt vannak az Ausztriából küldött szintén katonai búváregység tagjai is. Jelenleg a vezetési sátorban Hajdu tábornok eligazítást tart a külföldi segélycsapatok tagjai számára.
 
Fotó: Balogh Zoltán / mti.hu
 
A Dunán a helyzet változatlan, a folyószint továbbra is emelkedik. Az előkészületeket végző katonák és katasztrófavédők egyelőre csak annyit tudnak tenni, hogy a Hableány elsüllyedt roncsait teljesen körbehatárolták, felvonultatták az összes műszaki eszközt, darukat, ponton hidakat, amelyek majd a roncs kiemeléséhez szükségesek lesznek. Az árvíz sodrása továbbra is életveszélyes, így napközben többször is próbamerüléseket hajtanak végre, ám az eddigi merülésekből is látszik, hogy a víz alatt dolgozni lehetetlen.
 
Az egyik próbamerülést végző búvár elmondta a Magyar Nemzetnek, hogy leereszkedve a meder aljára, még a speciális létrát sem tudta elengedni, olyan nagy a víz sodrása. Vízügyi előrejelzések szerint, a Duna, holnap kora délután fog tetőzni Budapestnél, ám keddig nem várható apadás.
 
hirtv.hu
 
 
 
 

—————

Vissza