Megérkezett a vihar Magyarországra – percről percre

2015.07.08 14:49

A szerdai nap a viharé, a közel 40 Celsius fokos napi csúcsból mintegy 10 fokot zuhan a hőmérő higanyszála rövid idő leforgása alatt, heves csapadékzóna kíséretében. Kövesse velünk az eseményeket percről percre!

A meteorológiai szolgálat szerda éjfélig szóló veszélyjelzése szerint a heves zivatar veszélye miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Tolna és Zala megyében a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken olyan heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket intenzív esőzés, akár óránkénti 100 kilométeresnél erősebb - a Balatonnál akár 110-120 kilométer/órás - széllökések kísérhetnek, és nagy méretű jégdarabok is hullhatnak.
   
Az ilyen erős széllökések faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, és nemcsak balesetveszélyesek, hanem közlekedési akadályokat is képezhetnek. A szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit.

Heves széllel és nagy mennyiségű vízzel csapott le a vihar szerdán délután Vas megyére, amíg Szombathelyen délután három óra körül - első hullámban - csak egy rövid ideig tartó intenzív zápor mosta az utcákat, addig a megye más településein már kisebb károk is keletkeztek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint Nemescsón villanyoszlopokat döntött ki a viharos szél, Simaságon egy családi házra dőlt az udvaron álló fa, amely gyökerestől fordult ki, Nick közelében pedig egy 15 méter magasságú fűzfa dőlt rá az elektromos vezetékre.

Kőszegen a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű víz okozott gondot, amely befolyt több ingatlanba.
A hőmérséklet percek alatt több mint tíz fokot csökkent.

 

mti.hu