Megérkezett az EMMI válasza: Nem hozzák előrébb az egészségügyi szakdolgozók béremelését

2021.07.01 13:07

Még márciusban írt levelet a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) a minisztériumnak a januárban esedékes béremelés előre hozataláról, most megérkezett a válasz is: nem teljesítik a kérést.

Fotó: mti.hu

 

Levelet írt az EMMI-nek még márciusban a MESZK, hogy a január 1-jére időzített 21 százalékos béremelést hozzák előre július 1-re. A Népszava értesülései szerint a minisztérium elutasította a kérést, aminek az indoklásában rámutatott, milyen sokszor megköszönték már az érintettek munkáját a pandémia során - írta a Népszava. 
 
Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár indoklásában első körben azt részletezi, hogy a kormányzat mi mindent tett meg eddig az érintettekért, majd úgy folytatja: a tárca nem teljesíti a MESZK azon kérését, hogy hozzák előre a béremelést.
 
Az államtitkár válaszában emlékeztetett: 2019 és 2021 között 72 százalékkal emelték a béreket, idén pedig 10 nap pótszabadságot is kaptak az ágazatban dolgozók, ráadásul tavaly egyszeri bruttó 500 ezer forintot is hazavihettek.
 
Latorcai hangsúlyozza: milyen sokféle módon és milyen sokszor köszönték meg az érintetteknek a járvány alatt végzett áldozatos munkájukat. 
 
A MESZK elnöke, Balogh Zoltán a Népszavának úgy nyilatkozott az ügy kapcsán: „Ebben a szituációban inkább ne jött volna válasz, nem ezt vártuk”, majd hozzátette: a növekvő elégedetlenség miatt demonstrációra készülnek.
 
Balogh úgy látja, kéréseik egyáltalán nem voltak túlzóak, ráadásul még két hete az országos kórházi főigazgató arról beszélt, hogy a béremelés előrehozására vonatkozó beadványok a kormányzat előtt vannak, ehhez képest az EMMI válaszából az derül ki, terítéken sincs a kérésük teljesítése.
 
 
Balogh megjegyezte, hogy a MESZK a napokban hozta nyilvánosságra országos felmérését, amelyben a megkérdezettek nagy többsége felhatalmaza a szervezetet egy országos tiltakozás megszervezésére.
 
forrás: nepszava.hu